Dudak yarıkları operasyonlarından yarığın neden olduğu burun deliği asimetrisi ya da burnun orta çatısında eğiklik, yatıklık ortaya çıkmaktadır. Daha geçmiş dönemlerde kullanılan ameliyat tekniklerinde bu asimetrileri dudak yarığı operasyonu esnasında düzeltmek pek mümkün olmamaktaydı.
Operasyonlarda burun gelişimini bozmamak için burun bölgesine herhangi bir işlem yapılmamaktaydı. Ancak özellikle son 20 yılda gelişen teknikler ve teknoloji sayesinde günümüzde bu düzeltmeler yapılabilmektedir.
Üstelik elde edilen sonuçlara göre dudak yarıkları ameliyatında yapılan burun düzeltme işlemleri ileri dönemlerdeki gelişim problemlerini de ortadan kaldırmaktadır. Bu nedenle gereken hastalarda dudak yarığı operasyonu sırasında da burun için gerekli düzeltme işlemleri de yapılmaktadır.
Burun Düzeltme İşlemleri Nelerdir?
Dudak yarıkları ameliyatı esnasında burun odaklı yapılan işlemler rahatsızlığın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Ameliyat esnasında rahatsızlığın durumuna göre burun kıkırdakları mümkün olabildiğince simetrik hale getirilmektedir.
Ayrıca burun kanatları da ortada toplanmaya çalışılmaktadır. Bu sayede dışarıdan bakıldığında düz ve simetrik burun görünüşü elde edilmektedir. Bu düzeltmeler özellikle asimetrinin çok aşırı olmadığı durumlarda kalıcı sonuçlar sağlamaktadır. Ancak bazı durumlarda çeşitli asimetriler tekrar görülebilmektedir. Bunun en büyük nedeni ise kemik gelişiminin henüz tamamlanmamış olmasıdır.
Hastada kemik gelişimi tamamlanıncaya kadar bu tarz asimetrilerin tekrar görülmesi normaldir ve tekrar operasyon gerekebilmektedir.
Asimetrinin Meydana Geldiği Durumlar
Dudak yarığı ameliyatı küçük yaşta yapılmaktadır ve bu nedenle burun düzeltmesi de aynı şekilde gerçekleştirilmektedir. Her ne kadar düzeltme işlemleri burun gelişiminde problemlerin görülme riskini düşürse de yüz ve kemik gelişimi devam ettiği için ilerleyen dönemlerde burunda asimetri gelişmesi son derece normaldir. Bu genellikle milimetrik burun ucu düşmeleri, burun deliği asimetrileri ya da burun kanatlarının açılması şeklinde görülmektedir. Özellikle dudak yarıklarının şiddetli olduğu durumlarda sonradan bu tarz asimetriler yaygın şekilde görülmektedir.
Meydana gelen asimetri nefes alıp vermeyi zorlayacak şekilde olduğunda çocuklar genellikle ağızları açık bir şekilde uyumaktadır ancak bu nadir şekilde görülmektedir. Daha sık karşılaşılan durumlar ise kozmetik problemlerdir. Bu gibi durumlarda çocuklar akranlarıyla ve aynalar ile aralarına mesafe koymaktadır. Bunu ortadan kaldırmak için ileride yine burun ve üst dudak düzeltme ameliyatı gerçekleştirilmektedir. Ancak bu operasyonların olabildiğince geç yapılması tavsiye edilmektedir.
Özellikle 20’li yaşların başında kemik gelişimini tamamlamış olan hastalara yapılan düzeltme ameliyatlarının sonucu hem kalıcıdır hem de daha yüz güldürücü olmaktadır.
Diğer yazılarımızı da okumayı unutmayın