Yarık damak problemi gebelik esnasında oluşur. Belki başlı faktörlerin tetiklenmesi ile bebeğin orta yüz hattında değişimler meydana gelir. Rahim içi gebelik döneminde birleşme esnasında oluşan problemler sonucu yarık damak rahatsızlığı oluşabilir. Yarık damak neden olur sorusunun cevabı bu biçimde verilebilir. Elbette, bu rahatsızlığın oluşmasında pek çok faktör vardır. Çevresel, hormonal, genetik gibi nedenlerle yarık damak oluşabilir. Bu durum birleşmenin kusurlu biçimde oluşması olarak açıklanabilir. Fetüsün oluşumunda 5. Hafta itibariyle dudak yapısı şekillenir. Damak ise 9. Hafta itibariyle oluşmaya başlar. 12. Haftaya gelindiğinde birleşme tamamlanır. Ama bazı nedenlerden ötürü problemler meydana gelebilir. Gelişen tıp teknolojileriyle bu rahatsızlıklar için tedavi yöntemleri uygulanır. Profesyonel çalışmalarla belli düzeltmeler yapılır.
Yarık Damak Hastalığı Neden Olur?
Yarık damak oluşumda genetik faktörler mevcuttur. Eğer ki akraba evliliği yapılmışsa risk var demektir. Aynı zamanda gebelikte alkol ve sigara tüketimi, belli başlı ilaçların fazlasıyla tüketilmesi, vitamin ve folik asit eksiklikleri gibi nedenlere bağlı olarak rahatsızlık oluşabilir. Yarık damak, genetik nedenlerle meydana gelebilir. Bu sebeple akraba evliliğinden kaçınmak da son derece önemlidir. Bu rahatsızlığı normal şartlarda gebelikte fark etmek pek mümkün olmasa da doğumdan hemen sonra anlamak mümkündür. Ama bazı durumlarda ultrason aracılığıyla fark edilebilir. Rahatsızlığın fark edilmesinin ardından hasta plastik cerrahiye yönlendirilir. Burada belli tedavi yöntemleri uygulanır.
Eğer ki rahatsızlık genetik nedenlerden oluşmuşsa bunu başka gebelik dönemlerinde engellemek mümkün olmayabilir. Zira genlerin aktarılması nedeniyle çeşitli rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bu tip durumlarda gebelikler takip edilir.
Ebeveynler gerekli tedavilerin uygulanması için çabalar. Bu hususta bilgili uzmanlarla görüşmek gerekir. Yarık damak neden olur diye merak ettiklerini uzmanlar eşliğinde cevaplandırarak tedavi sürecini başlatırlar.
Dudak Yarıkları
Birbirinden farklı nedenlerle gebelik döneminde fetüsün yüzünde kusurlu birleşmeler olur. Dudak yarıklarının oluşması da buna bağlıdır. Dolayısıyla ebeveynlerin bilinçli davranması gerekir. Çevresel faktörlerin oluşturabileceği problemlere göre bunları ortadan kaldırmak önemlidir. Bilhassa gebelik dönemi boyunca sigara ve alkol gibi maddelerden uzak durmak gerekir. Aynı zamanda vitamin ve folik asit takviyelerine önem verilir.
Dudak yarıkları çocukların gelişiminde bazı aksaklıklara neden olur;
- Konuşma bozuklukları
- Yeme içme esnasında yutma problemleri
- Orta kulak iltihapları
Yarık damak neden olur sorusunda dudak yarıkları da bununla ilişkilendirilebilir. Zira dudak ve damak oluşumunda bir arada görülen problemler vardır. Dudak yarıklarının çeşitleri vardır. Bu çeşitliliğe göre tedavi yöntemi belirlenir;
- Tek taraflı oluşan tam olmayan dudak yarıkları
- Tek taraflı oluşan tam dudak yarıkları
- Çift taraflı oluşan tam olmayan dudak yarıkları
- Bir tarafın tam diğer tarafın ise tam olmaması ile oluşan dudak yarıkları
- Orta hatta oluşan dudak yarıkları
- İki tarafta oluşan tam dudak yarıkları
Damak Yarıkları
Damak yarıkları estetik açıdan belli olmasa da günlük yaşamda kişiyi zorlar. Zira, yeme ve içme gibi durumlarda belli başlı problemlerle karşılaşmak mümkündür. Damak yarıkları da rahim içi gebelikte oluşan rahatsızlıklardır. Bunu doğumun hemen ardından yapılan muayenelerle fark etmek daha kolaydır. Yarık damak neden olur sorusunun içerisinde pek çok durum vardır. Yarık damak; farklı türlerde olabilen ve gelişimini gereken şekilde tamamlayamayan damağın belli komplikasyonlar göstermesidir. Yarık damak oluşması; yutkunma, yemek yeme ve konuşma gibi durumların istenilen şekilde gerçekleştirilememesi anlamına gelir. Yarık damak çeşitleri ise şu şekildedir;
- Yumuşak damak yarıkları
- Sumbukoz damak yarıkları
- Sert damak yarıkları
- Birbirinden ayrık biçimde oluşan küçük dil (bifid uvula)
Yarık Damak Tedavisi Nasıl Gerçekleşiyor?
Anatomik olarak meydana gelen rahatsızlıklarda cerrahi müdahale yapılır. Bu tedavilerde hastanın durumuna göre belli yöntemler kullanılır. Yarık dudak ve damak tedavileri de cerrahi işlemlerle yapılır. Hem estetik hem de fonksiyonel olması tedavinin yapılmasında amaçlanan hususlardır. Ameliyatın gerçekleşebilmesi için bebeğin en az 10 haftalık ve kilosunun 5 kilogramın üstünde olması gerekir. Kan değerlerinin en az 10 gr/dl şeklinde olması ameliyat için dikkate alınan değerlerdir. Tedavinin süresi mevcut duruma göre belirlenir. Bazen hem damak hem de dudak ciddi derecede hasarlı olduğunda ona uygun tedavi uygulanır. İyileşme süreci de tedaviye göre değişiklik gösterir. Yarık damak neden olur diye sorulan soruda hem genetik hem de çevresel faktörlerle oluşan durumun pek çok sıkıntıya yol açtığı söylenebilir. Buna bağlı olarak geliştirilen uygulama teknikleriyle hastanın iyileşmesi sağlanır.