Yarık dudak ameliyatı öncesi ve sonrası iyileşmenin seyrini belirleyen kritik süreçlerdir. Ameliyat öncesinde bazı tahliller ve testler yapıldıktan sonra hastanın uygun olması durumunda ameliyat süreci başlar. Operasyon sonraki süreçte de doktorun verdiği ilaçları kullanmak ve tavsiyelerine uymak çok önemlidir. Dudak yarığı olan bebekler için ameliyat genellikle 9-18 ayında yapılır. Ayrıca bebeğin 4 kilonun üzerinde olması gerekir.
İlginizi Çekebilir: Dudak Damak Yarıklarının Oluşma Sebebi Nedir?
Hemoglobin (kan) düzeyi de 10 gr/ml ve üzerinde olmalıdır. Bebeklerde yarık dudak genellikle gebeliğin 4-8 haftaları arasında oluşmaya başlar. Dudak ve yüzü tamamlayan kasların tam olarak gelişmemesi sonucu oluşur. Ailede böyle bir doğumsal anomali öyküsü varsa yeni doğan bebekte de görülme olasılığı bir hayli fazladır. Dudak yarıkları mikro-form yarık , inkomplet ve komplet olmak üzere üç şekilde görülebilir.
Yarık Dudak Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılır?
Yarık dudak ameliyatı öncesi ve sonrası arasında belirgin bir fark bulunur. Dudak yarığı ameliyattan sonraki süreçte gözle görülür bir şekilde düzelip normalleşir. Yarık dudak operasyonu genellikle 9 ile 18 ay arasında yapılır.
Bebek 2 yaşına gelmeden bu ameliyatın yapılması gerekir. Bazı durumlarda ikinci kez ameliyat yapılabilir. Ameliyatın kesin zamanlamasına hekim tarafından karar verilir. Dudak damak yarığı ameliyatının yapılış amacı bebeğin daha iyi konuşmasını ve normal bir şekilde yemek yiyebilmesini sağlamaktır.
Bebek ameliyattan 4 saat öncesine kadar anne sütü ve 6 saat öncesine kadar mama içebilir. Geri kalan tüm sıvı, yarı sıvı ve katı gıdalar 8 saat öncesine kadar bırakılmalıdır. Doktor bebeğin kullandığı bazı ilaçları kesmesini isteyebilir. Reçeteli diğer ilaçlar ise çok az su ya da mama ile birlikte verilebilir. Ameliyat sonrasındaki süreçte ise bebeğin nasıl beslenmesi gerektiği doktor tarafından izah edilir. Ameliyat dikişleri 5 ile 7 gün arasında kendiliğinden yok olur ya da hastanede alınır.
Doğuştan Yarık Dudak Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?
Anne karnında dudak gelişimi 4-7 haftalar arasında gerçekleşir. Dudağı oluşturan doku, doğumdan önce tam olarak birleşemezse dudak yarığı meydana gelir. Bebeklerde yarık damak da aynı şekilde doğuştan damak dokusunun tam olarak gelişmemesi sonucu meydana gelir. Doğuştan yarık dudak probleminin altında yatan sebepler şu şekilde sıralanır:
-
Ailede yarık dudaklı doğan kişiler
-
Annenin hamilelik sırasında kullandığı bazı ilaçlar
-
Hamileyken sigara içme ve alkol tüketme
-
Diyabet ya da hamileyken diyabet riski taşıma
-
Gebeliğin ilk üç ayında bilinçsizce ilaç kullanılması
-
Anne ile bebeğin geçirdiği hastalıklar ve enfeksiyonlar
-
Anne karnında bebeğin radyasyona maruz kalması
-
Hamileyken yüksek dozda kortizon almak
Yarık Dudak Zamanla Düzeliyor Mu?
Yarık dudak ameliyatı öncesi ve sonrası karşılaştırıldığında yarık dudak formunda gözle görülür değişiklikler olur. Dudak, dudak çevresi ve ağız sağlıklı bir görünüme kavuşur. Ameliyat sonrasında hafif yara izi kalması muhtemeldir. Ancak bazı estetik uygulamaları sayesinde izler daha düzgün hale gelir. Damak yarığı ameliyatı sonrasında da damağın ortasındaki genişlik kapanır. Hasta daha kolay yemek yiyebilecek ve konuşabilecek hale gelir.
Gebelik döneminde yapılan detaylı ultrason sayesinde dudak ve damak yarığı tespit edilir. Erken teşhis ve tedavi sonrasında hasta geçireceği ameliyatların ardından minimum yara izi ile yarık dudak görünümden kurtulur.
Yarık dudak ameliyatı öncesi ve sonrası çekilen fotoğraflara bakıldığında hastanın önemli oranda düzelme ve gelişim kaydettiği görülür. Yetişkinlik döneminde dudak tamamen normal şeklini alır. Yarık dudağa sahip hastalarda genellikle burun deformesi de görülür. Ameliyat sırasında dudak şeklini düzeltme ile birlikte burnun delikleri de simetrik olarak ayarlanır.
Yarık Dudak Kaç Günde İyileşiyor?
Yarık dudak ameliyatı öncesi ve sonrası evreler iyileşme sürecinin nasıl gelişeceğini belirleyen en önemli faktörlerden biridir. Yarık dudak ameliyatı öncesinde bebek ve ebeveynler hem ruhsal hem de fiziksel olarak hazırlık yapmalıdır. Ameliyat sonrasında da hastanın bakımı, yeme ve içme rutini ile ilaçların düzgün alınması çok önemlidir. Tüm fiziksel koşullara dikkat edildiğinde ve hasta bakımı çok iyi yapıldığında 10 gün içinde iyileşme görülür.
Yarık dudak ameliyatı öncesi ve sonrası doktor ile hasta yakınlarının sürekli temas halinde olması gerekir. Doktorun tavsiyelerine ve yapılması gereken prosedürlere uymak hastanın iyileşme süresinin de daha hızlı olmasını sağlar. Cerrahi onarım sadece fiziksel görünümü değil konuşma, nefes alma, işitme ve dil gelişimini de iyileştirir. Ayrıca hasta tamamen iyileştikten sonra psikolojik destek almak da faydalı olacaktır.