Anne karnında meydana gelen dudak damak yarıkları ultrason ile belirli olur. Bebek 18 ila 20 hafta arasındayken gerçekleştirilen ultrasonda bebeklerin anatomilerini görmek üzere daha yakından bir inceleme yapılır. Bu ultrason sırasında yarık dudaklar da tespit edilir.
Bu doğumsal anomalinin yalnızca tek bir nedeni bulunmaz. Genetik faktörler, vitamin eksiklikleri, ilaç kullanımı, viral enfeksiyonlar, akraba evliliği, Rubella enfeksiyonu, radyasyon, beslenme bozukluğu, steroidler, geç yaşta doğum, fenitoin, annenin diyabet rahatsızlığı, aminopterin,salisilatlar, gebelik sırasında sigara ve alkol kullanımı gibi çeşitli sebeplerden ötürü yarık dudak problemi ile karşılaşılır.
İlk çocuklarında dudak damak yarığı problemi ile karşılaşan anne ve babaların ikinci çocuklarında da söz konusu anomaliyi görme şansları epey fazladır. O nedenle yukarıda sebep olan durumlara olabildiğince dikkat edilmesi gerekir. Örneğin, vitamin eksikliği veya fazlalığı, sigara alkol kullanımı gibi çeşitli faktörlere özel gösterilmesi yarık dudak probleminin en aza inmesine olanak tanır.
Dudak damak yarıkları hakkında daha fazlasını öğrenin
Dudak Damak Yarığı Ne Zaman Ameliyat Edilmelidir?
Dudak damak yarıkları bebeklerin belirli aya gelmesinden itibaren tedavi edilmeye başlar. Bu ameliyat için alanında uzman ve deneyimli pek çok doktor ile çalışma yürütülür. Tanı, takip ve tedavisi multi disipliner bir ekip tarafından yapılır.
Bahsi geçen bu ekipte ise yeni doğan uzmanı, kulak burun boğaz uzmanı, pediatrist, anestezist, diş hekimi, genetik uzmanı, plastik cerrah, konuşma terapisti ve ortodontist yer alır. Dudak ve damak yarığının deforme derecesine bağlı olarak doğumdan sonra birkaç aşamada farklı uzmanlıkta doktorlar tarafından hem takip hem de tedavi gerekir.
Dudak ve damak yarıkları ameliyatı mümkün olduğunca erken bir tarihte yapılır. Örneğin bebeklerin ilk 3. Ayının içerisinde yapılması oldukça idealdir. Damak yarığı ameliyatı bebeklerin kan değerleri, kilosu vb. tetkikleri dikkate alınarak 6 ila 12. Aylarda gerçekleştirilir. Bebeklerdeki hem dudak hem de damak bozukluğunun şiddetine göre bir ameliyat süreci geçirilir. Çünkü burun dudak şekline uygun, diş ve çene gelişimine yönelik ve konuşmasına ideal bir ek ameliyatlarda gerekebilir.
Dudak Damak Yarığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Alanında uzman doktorların aracılığı ile gerçekleştirilen dudak damak yarıkları ameliyatından genelde etkili sonuçlar alınır. Çocukların hem estetik hem de işlevsel olarak dudak ve damak yarıkları tedavi edilir. Aşamalı tedavi sonucunda ilgili bölgedeki problemler büyük ölçüde giderilir. Ancak iyi bir şekilde tedavi edilmeyen veya hiç tedavi edilmeyen yarık damak hastalarında çeşitli problemler gözükür.
İlerleyen senelerde çocuklarda sıklıkla zatürre, kulak iltihabı ve gelişme geriliği gibi problemlerde görülür. O nedenle dudak ve damak yarıkları problemi olan çocukların istenilen süreçte tedavi ettirilmesi oldukça önemlidir. Hem dudak hem de damak ameliyatlarının ardından ilerleyen yaşlarda çocuklarda ikincil düzeltici ameliyatlar da gerekebilir.
Dudak damak yarıkları hakkında Youtube videolarımızı izleyin
Tavşan Dudak Ameliyatı Sonrası Bebek Bakımı Nasıl Olur?
Dudak damak yarıkları ameliyatı sonrasında bebeklerin beslenmesine, bakımına vb. ihtiyaçlarına dikkat edilmesi gerekir. Ameliyat sonrasında ekstra bir bozukluk bulunmuyorsa bebekler iyi bir bakım, takip ile normal bir birey gibi hayatına kaldığı yerden devam eder.
Bunun dışında söz konusu bebeklerde başlangıçta beslenme problemleri görülebilir. İlerleyen ay ve yıllarda ise işitme güçlükleri, orta kulak iltihabı, konuşma bozuklukları ve estetik problemlerden kaynaklanan çeşitli psikolojik problemler görülebilir.
Dudak damak yarıkları olan bebekler diğer bebeklere göre rahat ve konforlu bir biçimde beslenemezler. Damak yarıklı olan minik bireylerde ilgili yarığı kapatılarak bebeklerin beslenmesini daha konforlu kılmak amacıyla doğumdan sonraki ilk dönemlerde mutlaka diş hekimleri tarafından bir beslenme plağının yaptırılması önerilir.
Bunun yanı sıra, dudak ve damak yarıkları görülen bebekler 45 derecelik bir açıyla başları yukarıda olacak şekilde beslenmelidir. Aynı zamanda biberonlarının ucunda yer alan delik mutlaka büyütülmelidir.
Dudak ve damak yarıkları görülen bebekler normal bebeklere göre beslenirken zorluk çeker. O nedenle beslenme sürecinin daha uzun tutulması tavsiye edilir. Bunun dışında damak yarıklı olan bebeklerin konuşması genelde bozuktur.
Ameliyat sürecinde ideal şekilde yapılır ve sonrasında konuşma terapistine gidilirse bu çocuk normale yakın bir konuşma gösterir. Bu aşamalardan geçilmezse eğer çocuğun konuşması değişik şekilde bozuk olur. Dudak damak yarıkları ameliyatı gerçekleştiren çocuklar ebeveynlerin desteği, ideal tedavi ve terapiler vasıtası ile normal yaşama dönerler.