Bebekler, anne karnında olduğu dönemde birçok değişiklik geçirir. Rahim içi dönemde sağlıklı bir gelişim sağlamaları önemlidir. Bebeklerde yarık dudak neden olur sorusunun birçok cevabı vardır. Zira, anne karnında oluşan çeşitli durumlar mevcuttur. Genetik faktörlerin yanı sıra çevresel nedenlerle de yarık dudak oluşabilir.
Yarık dudak ve damak tedavilerinin uygulanması gerekir. Bu nedenle uzman kişilere başvurarak tedavi sürecini başlatmak önemlidir. Bebeklerde yarık dudak neden olur sorusunun cevabını bebeğin yaşadığı komplikasyonlara bağlı cevaplamak mümkündür. Zira, yutkunma, yeme ve içme gibi problemler oluşabilir. Bebeklerin emme sorunları gelişebilir.
Bebeklerde Yarık Dudak Nedenleri
Bebeklerin anne karnındaki gelişim süreçlerinde farklılıklar meydana gelebilir. Fetüsün farklı evrelerinde değişken durumlar oluşabilir. Annenin yetersiz beslenmesi, folik asit ve vitamin yetersizliği, alkol- sigara tüketimini gerçekleştirmesi ve genetik nedenlerle bebeklerde yarık dudak oluşabilir. Bunun anne karnında fark edilmesi pek mümkün olmadığı için doğumun hemen ardından muayene gerekir. Dudak yarıklarını ultrasonda fark etmek kolay olmaz ama doğumun hemen ardından bunu anlamak mümkündür. Bebeklerde yarık dudak neden olur sorusunun yanıtlanması için muayene gerekir. Doktorların muayeneleri sonrasında gerekli tedavi yöntemlerine karar verilir.
Bebeklerin dudak yapısının oluşması, 4 veya 5. Hafta dolaylarında gerçekleşir. Damak yapıları ise 8 ya da 9. Hafta itibariyle oluşmaya başlar. 12. Haftaya gelindiğinde de dudak ve damak yapısının tamamlanması gerekir. Fakat belli başlı durumlar bu gelişimlerin tamamlanmasına engel olur. Birleşmenin tam olarak gerçekleşmemesi halinde dudakta ve damakta yarıklar oluşur. Çevresel faktörler ve genetik durum bu hastalığın tetiklenmesine neden olur. Bu tür rahatsızlıkların oluşmasında annenin yaşam tarzı çok önemlidir. Çünkü annenin yeterli vitamine ihtiyacı vardır. Aynı zamanda kötü alışkanlıklardan uzak durması gerekir. Bebeklerde yarık dudak neden olur sorusunun yanıtı annelerde gizlidir.
Yarık Dudak Görülme Sıklığı Neden Olur?
Yarık dudak ve damak rahatsızlıklarının görülme sıklığı şu şekildedir;
- Dudak yarıkları %19 oranla
- Damak yarığı %36 oranla
İkisi bir arda %45 oranla gözükür.
Tüm bu olasılıklar kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Her bebek için risk faktörleri değişir. Yarık dudak rahatsızlığı erkeklerde kızlardakine oranla iki kat daha fazladır.
Yarık Dudak Çeşitleri Nelerdir?
Yarık dudak ve damak rahatsızlıklarının çeşitleri vardır. Bu çeşitliliğe bağlı olarak tedavi yöntemi seçilerek işlemler yapılır.
- Dudak yarıkları üst kısımda oluşur.
- Tek taraflı tam dudak yarığı
- Çift taraflı tam dudak yarığı
- Orta hat dudak yarığı
- Damak yarıkları ise sert ve yumuşak olarak ayrılır;
- Yumuşak damak yarıkları
- Sert damak yarıkları
- Hem sert hem de yumuşak damak yarıkları
Yarık Dudak Sonrası Bakım Nasıl Yapılır?
Yarık dudak tedavisi, bebek 3 aylık olduğu zaman yapılır. Tedavideki temel amaç hem estetik görüntüyü sağlamak hem de dudağın fonksiyonlarını yerine getirmesidir. Yarık dudaklarda burun bozuklukları da oluşur. Bu nedenle burun estetikleri de gerçekleştirilir.
Yarık damak tedavisi ise normal bir konuşma biçimine sahip olunması ve estetik olarak düzgünlük sağlanmasıdır. Bu nedenle çeşitli tedaviler uygulanabilir. Damağın aldığı hasar yumuşak dokudaysa 3. Ayda ameliyat yapılır. Hasar tüm damakta bulunuyorsa 9. Aya gelindiğinde tedavi edilir.
Bebeklerde yarık dudak neden olur sorusuna başka bir cevap ise ameliyat sonrası bakım sürecidir. Ameliyatın yapıldığı gün ve gece hastanede kalınması gerekir. Bebeğin beslenme biçimi oturur pozisyonda ve kaşık ile olmalıdır. Ameliyat edilen kısmın kuru olmasına dikkat edilir. Antibiyotikli pomatların kullanılmasıyla her gün pansuman yapılır. Yarık damak ameliyatı sonrası bakım süreci daha zorlu geçer. Ameliyat sonrasında kanama olabilir. Bu durum boğulmaya sebebiyet verebilir. Ayrıca dilin şişmesi halinde de boğulma riski oluşur. Her iki duruma uygun olarak dikkat edilmesi şarttır. Bebek devamlı olarak kontrol altında tutulur.
Yarık Dudak Sonrası Görülebilen Komplikasyonlar Nelerdir?
Bebeklerde yapılan yarık dudak ve damak ameliyatları sonrasında karşılaşılabilen komplikasyonlar vardır. Enfeksiyon riski ameliyat sonrasında oluşur. Steril ortamların oluşturulmasına ve bebeklerin temizliğine özen gösterilir. Kanama durumlarında gerekli müdahalenin yapılması için yetkili kişileri bilgilendirmek gerekir. Eğer ki çok kanama olduysa kan nakli ihtiyacı doğabilir. Bebeğin yatma ve yemek yeme pozisyonları gereken şekilde olmalıdır. Yapılan ameliyat sonrasında solunum sıkıntısı oluşabilir. Duruma göre tekrar cerrahi müdahale yapılır. Ameliyat süreci tamamlandıktan sonra illa ki yara izi (skar) kalır. Ama bu az görünür durumda olur. Anestezi nedeniyle ölüm ya da yaralanma riski bulunur. Bebeğin durumuna göre alerjik reaksiyonlar görülebilir. Anestezinin yol açtığı durumlar arasında akciğer komplikasyonları da vardır. Herhangi bir sıkıntı halinde tedavi süreci başlar. Bebeklerde yarık dudak neden olur problemine bağlı olarak gelişen pek çok durum vardır. Gereken önlemlerin alınması halinde süreci olumlu biçimde atlatmak mümkündür.