Damak yarığı bulunan bebeklerde normal beslenmede zorluk yaşanmak ile beraber konuşma problemleri de gözlemlenir. Damak yarığı ameliyatı sonrasında beslenme de büyük başarılar elde edilmektedir. Genel olarak damak yarığı ameliyatı 12 aylık öncesi yapılmamaktadır. Damak yarığı olan çocuklarda konuşma bozukluğunun giderilmesi için ise sadece ameliyat yeterli gelmeyebilmektedir. Damak yarığı ameliyatı sonrası konuşma bozukluğunun giderilmesinde etkili olmak ile beraber bazı kelimelerin anlaşılması zor olabilir ya da konuşma tamamen anlaşılmayabilir. Bunun ile ilgili konuşma terapisti desteğine başvurulması lazım gelir.
İlginizi Çekebilir:
12 ay ve 3 yaş Arası Terapi
Damak yarığı ameliyatı sonrası konuşma bozukluğu ile ilgili terapi çocukta değil anne baba ile yapılmaktadır. Anne babaya çocuğun konuşma bozukluğu hakkında bilgi verilir. Anne baba dil ve konuşma arasında yaşanan sorunlar neticesinde neler yapmaları gerektiği konusunda yönlendirilir. Bunun yanı sıra çocuğun işitmesinde de herhangi bir sorun olup olmadığı da belirlenmelidir.
3 Yaş Sonrası Terapi
Damak yarığı ameliyatı sonrası konuşma bozukluğunun giderilmesi için terapist ile yapılacak olan çalışmalar 3 yaş ve sonrasında başlamaktadır. Terapist öncelikle dil gelişimi ile ilgili araştırma yapar. Damak yarığı çocukların konuşmalarında sorun yaratmasının sıra altta yatan farklı nedenlerin bulunması durumunda konuşmada daha büyük problemler olabilir. Bu konuda çocuk nörolojisi bölümünden destek alınarak bilişsel olan becerilerin gözlemlenmesi de tavsiye edilmektedir.