Bazı durumlarda da küçük dilde ayrıklık meydana gelmektedir. Bunun genel adı bifid uvuladır. Küçük dil yemek yerken ya da bir şeyler içerken ağzın arka kısmında yer alan yumuşak damağın kapanarak gıdanın denize ya da burna gitmesini önlemektedir. Ayrıca yumuşak damağın boğazın arka tarafına doğru hareket etmesini sağlayarak kelimelerin ve seslerin ağızdan doğru bir şekilde çıkarılmasını sağlamaktadır. Küçük dilde ayrık olduğunda yeme, içme ve konuşma da problemler meydana gelmektedir. Aşırı durumlarda gıdaların düzgün bir şekilde sindirilememesi bile görülebilmektedir. Bu durum ancak küçük dildeki yarığın derinlere kadar görüldüğünde ortaya çıkmaktadır.
Küçük Dilde Yarık Neden Meydana Gelir?
Küçük dilde yarık genel olarak damak yarığının aşırı olduğu durumlarda meydana gelmektedir. Ayrıca bunun yanı sıra genetik, çevresel ve toksik faktörler de küçük dilde yarığın meydana gelmesine neden olmaktadır. Yarık hamileliğin 7 ile 12. haftası arasında meydana gelmektedir. Ayrıca hamilelik sürecinde sigara içmek, diyabet, uyuşturucu kullanımı, epilepsi tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da küçük dilde yarığa sebebiyet vermektedir. Bazı durumlarda damak bölgesi ince bir zar tabakasıyla kaplıdır ve alt kısımda yer alan yapılarda açıklık olabilmektedir. Buna submukoz damak yarığı adı verilmektedir. Submukoz damak yarığı olan kişilerin yaklaşık olarak %30’unda küçük dil yarığı da görülmektedir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Küçük dilde yarık genellikle her 75 kişiden birinde görülmektedir. Birçok kişide bu durum herhangi bir şekilde probleme neden olmamaktadır. Küçük çaplı rahatsızlıklarda ise yeme, konuşma ve beslenme terapisi yardım sağlamaktadır. Ancak ileri durumlarda ise ameliyat gerekmektedir. Damak yarığına bağlı küçük dil yarıklarında küçük dil tamiratı damak yarığı ameliyatında da yapılabilmektedir. Rahatsızlığın ileri seviye olduğu durumda erken müdahale son derece önemlidir. Çünkü submukoz damak yarığı ile küçük dil yarığının kulak içi sıvıyı rahatsız ettiği ve kulak enfeksiyonlarına neden olduğu durumlarda duyma zorluğu ortaya çıkmaktadır. Bu duruma müdahale edilmediğinde ise kalıcı duyma kaybı ortaya çıkabilmektedir. Ancak erken müdahale edildiğinde genellikle antibiyotik tedavisi ile kulak rahatsızlığı ortadan kaldırılmaktadır.