Dudak damak yarığı ameliyatları sonrasında en çok meydana gelen komplikasyonlar arasında oronasal fistül olarak da adlandırılan açılma yer almaktadır.
Açılmanın meydana geldiğini anlamak beslenme ve ses çıkarma değişimlerini takip ederek mümkündür.
Fistül yaygın olarak karşılaşılan bir komplikasyon olduğu için doğru tetkikler sonrasında iyi bir planlama ile kapatılabilir. Bu yazımda sizlere fistül sorununun neden olabileceğini ve nasıl tedavi edileceğini anlatacağım.
Dudak Damak Yarığı Ameliyatı Sonrası Fistül Sorunu Nedir?
Damak ameliyatlarında damağın orta hattında farklı boyutlarda olabileceği gibi dikişlerin tamamen kopması ile tam açılma olarak da adlandırılan komplikasyonlar gelişebilir. Damak yarıkları operasyonu sonrasında küçük açılmalar sadece takip edilerek kontrol edilebilirken büyük açılmaların ikincil bir müdahale ile onarılması gerekmektedir.
Operasyon sonrasında fistül oluşumu;
Vasküler kazalar,
Enfeksiyon,
Damak yarığı operasyonu esnasında oluşan gerilim gibi farklı nedenlere bağlı olarak gerçekleşmektedir.
Oronasal fistül olarak da adlandırıldığımız bu komplikasyon genellikle damağın ön bölümünde yer alan ser bölgede ya da sert bölümden yumuşak bölüme geçiş olan bölgede meydana gelmektedir. Fistül oluşumu sonrasında tedavi planlaması fistülün boyutuna, yerine ve neden meydana geldiğine göre farklılık gösterir.
Fistül Tedavisi Nasıl Yapılır?
Damak yarığı operasyonu sonrasında fistül oluşumu meydana geldiyse, fistülün kapatılması için bir ameliyat daha yapılması gerekir. Fistül ameliyatı damak yarığı ameliyatından 6 ay sonra planlanır. Operasyonda farklı yaklaşımlar tercih edilebilir.
Fistülün tekrarlamaması için tek katmanlı kapatma ameliyatı tercih edilmez. Genellikle yapılan tetkikler sonucunda iki ya da üç katmanlı kapatma operasyonu planlaması yapılır. Tek katmanlı kapatma operasyonları sonrasında fistülün yeniden meydana gelme ihtimali %40 civarındadır.
Fistül ameliyatı ile ilgili en çok merak edilen sorulardan birisi de operasyon sonrasında açılmanın tekrarlayıp tekrarlamayacağıdır. Az öncede bahsettiğim gibi tek katmanlı kapatma ameliyatlarında yeniden fistül oluşumu oranı yüksektir.
Sert damakta meydana gelen açılmalarda ise operasyon sonrası tekrar etme olasılığı %5 olarak ifade edilebilir. Sert damak ile yumuşak damak arasındaki geçiş noktasında ise kullanılan fleplerin de etkisi ile tekrar fistül oluşumu meydana gelmez.