Dudak damak yarığı oluşum nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak bu rahatsızlığın oluşum sebepleri arasında akraba evliliği, gebelikte sigara kullanımı gibi birtakım sebepler yatmaktadır. Aynı zamanda kan sulandırıcı, psikolojik ilaçlar ve vitamin eksiklikleri de dudak damak yarığı oluşumuna sebep olabilmektedir.
Hastalığın oluşumunda genetik faktörler de etkili olmaktadır. Aile öyküsünde yarık damak veya dudaklı birey varsa çocukta bulunma riski %4’tür. Aile bireyleri olan çocukların ilk ikisinde damak yarığı problemi oluştuysa üçüncü çocukta da risk %9’lara ulaşacaktır. Gebeliğin 13. Haftasında belirlenebilen bu rahatsızlığın tedavi yöntemleri fazlasıyla gelişmiştir.
Herhangi bir engel veya aktivite engelleyici sorunlar yaşanmadan tedavilerden olumlu sonuçlar alınmaktadır. Test gerektirmeyen ultrasonla tanı yöntemleri sonrasında dudak damak yarığı olan hasta için tedavi planı belirlenecektir.
Dudak Damak Yarığı Nedenleri?
Dudak damak yarığı nedenlerinden olan genetik faktörler en etkili oluşum sebebidir. Aile öyküsünde dudak ve damak yarığı bulunuyorsa bebekte olma riski artış göstermektedir. Ancak aile içerisinde böyle bir hikâye bulunmuyorsa mutant genler bu sorunu ortaya çıkarabilmektedir. Yine de en sık suçlanan IRF 6 geni dudak damak yarığı oluşumunda oldukça etkili olmaktadır. Dudak damak yarıklarının oluşum sebeplerinden bazıları da şu şekildedir:
Çevresel faktörlerde dudak damak yarığı oluşumunda etkin olarak rol oynamaktadır. Çoğu zaman spesifik bir neden olmasa da dudak damak yarığı ortaya çıkabilmektedir.
Deneysel olacak şekilde yüksek dozda kortizon kullanımı dudak damak yarığı oluşumuna sebep olabilmektedir.
Hamilelik sırasında sürekli ilaç almak tavşan dudak oluşum riskini yüksek oranda arttırmaktadır.
Anne hastalıkları ve davranışları dudak damak yarıkları nedenleri arasında yer alabilir. Örneğin aşırı alkol ve tütün tüketimi, obezite, folik asit eksikliği gibi riskler oldukça tehlikelidir.
Anne hamilelik sürecinin ilk üç ayı içerisinde kızamıkçık enfeksiyonu geçirir ise bebekte dudak damak yarığı oluşumu gerçekleşebilir.
Dudak Damak Yarığı Genetik Bir Sorun Mudur?
Dudak damak yarığı hastalığında genetik faktörler hastalığın yüzde 5-10 kadar sebebini oluşturmaktadır. Ailede var olan dudak damak yarığı problemi çocukta oluşma riskini arttırmaktadır. Ancak aile öyküsünde yarık hiçbir şekilde görülmemiş ise mutant genler oluşumda etkili olmaktadır.
Bu hastalığın oluşumunda genel olarak çevresel faktörler daha etkili olmaktadır. Çevresel faktörler sonucu risk artarak bebekte dudak damak yarığı görülebilmektedir. İlaç kullanımı, enfeksiyon, stres zararlı madde kullanımı gibi etkenler tetikleyen faktörler arasında yer almaktadır. Vitamin ve folik asit yetersizliği dudak damak yarığı oluşumunda etkili problemler içerisinde bulunmaktadır.
Dudak damak yarığı oluşumu burun ve üst çene çıkıntısının birleşimiyle ortaya çıkmaktadır. İstatiksel olarak her 700-1000 bebekte bu sorun görülebilmektedir. Hastalığın ne olduğu bilinse de neden oluştuğu net olarak belirlenememektedir. Ancak genel olarak çevresel faktörler bu hastalığın oluşumunda daha baskındır.
Ameliyat Sonrası Dudak Damak Yarığı Tamamen İyileşir Mi?
Dudak damak yarığı ameliyat sonrasında kısa süre içerisinde iyileşmektedir. 1-1,5 ay gibi bir süre içerisinde dikişlerin tamamı düşecektir. Ameliyat sonrasında iyi bir bakım uygulanarak iyileşme süresinin kısaltılması sağlanabilir. Ameliyat sonrasında bebeğin elini ağzına götürmemesi gerekmektedir. Beslenme tamamen doktor tavsiyelerine uygun şekilde uygulanmalıdır.
Başlangıçta bakım zor gelse de zamanla bu süreç sağlıklı bir şekilde tamamlanacaktır. Ameliyat küçük yaşlarda gerçekleştiği için büyüme sürecinde yara tamamen düzelecektir. Ameliyat izi belli olmayacak kadar hafifleyecektir. Aynı zamanda uygulanan ameliyat sonrası tedaviler sonucu konuşma engelinin oluşumu söz konusu olmayacaktır. Bu bakımdan ameliyatın küçük yaşta gerçekleştirilmesi oldukça büyük bir avantajdır.
Dudak ve damak yarıkları hakkında daha fazla bilgi için Youtubekanalımızı ziyaret edin.