Dudak damak yarıkları ciddiyetine bağlı olarak estetik görünümün yanı sıra diğer problemlerde de kendini gösterebilir. Nefes alma, yutkunma, konuşma ve işitme gibi önemli fonksiyonların da bozulmasına neden olabilir. Hastalar hem estetik hem de işlevsel olarak en iyi sonuçlara ulaşmak için çalışır. Bunun için ağız ve çene cerrahları, çocuk doktorları, KBB doktorları, ortodontistler, diş hekimleri, konuşma terapistleri ve psikologlar ekip halinde ve iş birliği içinde özenle çalışır.
Dudak damak yarıkları tedavi süreci içinde bedensel ve ruhsal sağlığın gelişmesi desteklenir. Belirgin yarık formlarında bile görünümün ve solunum, beslenme, konuşma ve işitme ile ilgili işlevlerin normalleşmesi sağlanır. Bebeklerin çoğu sorunsuz iyileşir.
İyileşmeden sonra çocuğunuzun nasıl görüneceği genellikle kusurun ne kadar ciddi olduğuna bağlıdır. Çocuğunuzun, dudak damak yarıkları ameliyatı yarasındaki yara izini düzeltmek için başka bir ameliyata ihtiyacı olabilir. Yarık damak onarımı olan bir çocuğun diş hekimi veya ortodontist görmesi gerekebilir. Dişler geldikçe düzeltilmesi gerekebilir.
Dudak ya da damak yarığı olan çocuklarda işitme sorunları sık görülür. Çocuğunuza erken yaşlarda bir işitme testi yapılmalı ve zamanla tekrarlanmalıdır. Çocuğunuzun ameliyattan sonra hala konuşma sorunları olabilir. Bu damaktaki kas problemlerinden kaynaklanır. Konuşma terapisi, konuşma yeteneğinin daha iyiye gitmesi için çocuğunuza yardımcı olabilir.
Dudak damak yarıkları teşhisi genellikle doğumdan önce koyulur ve doğumu takip eden süre içinde ameliyatın planlanması gerekir. Ameliyat genellikle erken dönemde önerilir. Bebeğin çok büyümeden ve konuşmaya başlamadan önce ameliyat olması tedavi sürecini destekler.
Çocuğun konuşma ve diğer becerileri kazanmadan önce ameliyat gibi işlemlerin tamamlanmış olması gerekir. Aksi durumda konuşma yeteneğinde eksiklikler ya da aksamalar meydana gelebilir. Ameliyat sonrası iyileşme sürecinin tamamlanmasının ardından kas fonksiyonlarının kazanılması ve diş görünümünün daha iyiye ulaşması için planlanan diğer tedavilerle süreç desteklenir. Çocuğun konuşmaya başlamasının ardından konuşma terapisiyle daha düzgün bir konuşma tarzı için çalışılır.
Dudak yarığı ameliyatı doğumdan 10 hafta sonra, damak yarığı ameliyatı ise bir yaşında yapılır. Hareketli ortodontik tedaviler için uygun olan 6 yaşında başlanması ve 12 yaşında sabitlenmesidir. 18 yaşında çene ameliyatı yapılabilir ve 18 yaşında da implant takılabilir.
Dudak Damak Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dudak damak yarıkları ameliyatından sonra enfeksiyon riski meydana gelebilir ancak, ameliyattan sonra bebeğinize antibiyotik takviyeleri sunulabilir. Her anestezi komplikasyonları da beraberinde getirebilir. Ameliyat sırasında ve sonrasında kanama riski bulunur. Bu riski azaltmak için çocuğunuza ameliyat sırasında transexamik asit enjeksiyonu ve sonrasında intravenöz infüzyon yapılabilir.
Dudak damak yarıkları ameliyatı sonrası, yara iyileşme süreci tamamlanana kadar çocuğunuz sıvı diyetine alınır ve yarayı karıştırmasını önlemek için kolluk veya atel takması gerekebilir. Ameliyatlardan sonra bebeğinizin ağzı, kısmen ameliyatın kendisi nedeniyle, ama aynı zamanda cerrahın damağı onarmak için ağzı hareket ettirmesi gerekeceği için ağrılı olabilir. Doktorunuzun önerdiği ağrı kesici ilaçlar çocuğunuzun en az ağrıyla bu dönemi atlatmasına yardımcı olabilir.
Dudak damak yarıkları ameliyatından sonra bebeğinizin ağzının iç kısmının çok şişebilir. Bebeğiniz bir süre nefes almakta zorluk çekebilir. Böyle bir durumda, doktorlar şişlik inerken nefes almasını kolaylaştırmak için çocuğunuzun burun deliğine geçici bir tüp yerleştirmeyi önerebilir. Yarığın tekrar açılması veya küçük bir delik oluşması ihtimali düşüktür. Bazı durumlarda, yarıklar ameliyatın ardından daha fazla tedaviye ihtiyaç duyulmadan kapanabilir. Bazı durumlarda ise, tekrarlanan bir ameliyat gerekebilir.
Dudak Damak Yarığı İyileşmesi Ne Kadar Sürer?
Dudak damak yarıkları, genellikle doğuştan gelen gelişimsel anormalliklerdir. Cerrahi müdahale, yarığın düzeltilmesinde temel yöntemdir. Yarıkların iyileşme süresi, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir.
Cerrahi sonrası yüzeysel iyileşme genellikle birkaç hafta içinde başlar. Tam iyileşme süreci ise, daha uzun bir zaman alabilir. Bazen birkaç ay, hatta yıllara varan iyileşme süreleri söz konusu olabilir. Kişinin yaş, genetik faktörler, beslenme, genel sağlık durumu gibi özellikleri iyileşme sürecini etkiler.
Dudak damak yarıkları cerrahi müdahale sonrası dönemde düzenli kontroller ve medikal tavsiyelere uyum, sağlıklı iyileşme için önemlidir. Genellikle dudak damak yarıkları ameliyatından sonra iyileşmesi dört hafta kadar sürebilir. Yarık damak ameliyatının iyileşmesi, karmaşıklığı nedeniyle biraz daha uzun sürebilir.
Dudak ve damak yarıkları hakkında daha fazla bilgi için Youtubekanalımızı ziyaret edin.