Dudak damak yarığı sorununa sahip olan bebeklerin durumu anne karnındayken tespit edilebilmektedir. Sorunun önceden tespiti ebeveynlerin ve doğum ekibinin hazırlanabilmesi için büyük bir önem taşımaktadır.
Anne ile bebeğin bağ kurması için emzirme oldukça önemli bir adımdır. Dudak damak yarığı olan bebeklerin ebeveynleri de emzirme, beslenme ve bağ kurma ile ilgili kaygılar yaşayabilir. Ancak yarığın konumuna ve şekline göre bir beslenme planı yapılabilir. Operasyon ile dudak damak yarığı sorunu ortadan kaldırılıncaya kadar bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için beslenme planı yapılması oldukça önemlidir.
Dudak Damak Yarığı Olan Bebekleri Beslerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dudak yarığı olan özellikle de çift taraflı dudak yarığı olan bebekler, anne sütünü emebilmek için meme ucunu kavrama hareketini yapmakta zorlanırlar veya yapamazlar. Damak yarığı olan bebeklerde de anne sütünün memeden çekilmesi için gereken vakum etkisini oluşturmak zor olabilir.
Bebeğin daha dike yakın bir pozisyonda emzirilmesi, emzirme esnasında sık sık mola verilerek bebeğin yorulmasının önüne geçilmesi ve bebeğin gazının normalden daha sık çıkarılması beslenme sürecini çok daha konforlu hale getirecektir.
İzole olmayan dudak yarıklarında ve damak yarıklarında ölçü alınarak diş eti, dudak, burun şekillendirici aparat veya aygıt yaptırılabilir. Bu sayede bebeklerin beslenmesi desteklenir. Ayrıca özel olarak üretilmiş olan biberonları da kullanmak mümkündür. Anne sütünün bebek sağlığı açısından değeri uzun yıllardır biliniyor. Bu nedenle de ilk anne sütünün bebek tarafından tüketilmesi çok önemlidir. Doğumdan sonra anne emzirmeden önce bebeğin yumuşak taklit memeler ile pratik yapması da sütün en değerli olan kısmını kendi başına almasına yardımcı olacaktır.
Dikkatli Planlama Yapılmalı
Dudak damak yarıklı bebekler her ne kadar emzirilebilse de memeyi fazla uyaramadıklarında yeterli miktarda süt alamaz ve bunun sonucu olarak beslenemezler. Bu nedenle bebeklerin yeterli beslenebilmesi için emzirme yapılsa da, süt sağılması ve belirli aralıklarla beslenmeleri gerekir. Ayrıca her bebek anne sütü emerken belirli bir miktar hava yutar. Dudak damak yarığı olan bebeklerde yutulan hava miktarı diğerlerine kıyasla daha fazladır. Fazla havaya bağlı olarak bu bebeklerde gaz sorunun da daha fazla gözleneceğini unutmamak lazım. Doğru planlama ile dudak damak yarıklı bebeklerin sağlıklı bir şekilde beslenmesi mümkündür.