Dudak damak yarığının nedenleri aileler tarafından çok merak ediliyor. Pek çok aile bu durumla karşılaştığı zaman kendisini sorumlu tutarak psikolojik olarak baskı altına giriyor.
Ancak dudak damak yarığına neden olan faktörleri iyi ele almak çok önemli. Bu yazımda sizlere ailelerden en çok aldığım sorulardan birisi olan “Gebelik döneminde ilaç kullanımı damak damak yarığı riski artar mı?” sorusunun cevabını paylaşacağım.
Farklı Risk Faktörleri Var
Dudak damak yarıkları ile ilgili yapılan araştırmalar bizlere gösteriyor ki bu durumun ortaya çıkmasında pek çok farklı risk faktörü var. Elbette gebelikte ilaç kullanımı da bu faktörlerden birisi. Gebelik hem anne hem de bebek açısından oldukça hassas bir dönem olduğu için bu dönemde annenin yaşam şekline ve sağlık durumuna dikkat edilmesi çok önemli.
Ancak bazı durumlarda gebelikte ilaç kullanımı kaçınılmaz olabiliyor ve bazı ilaçların da dudak damak yarığı riskini arttırabileceğini biliyoruz. Hamilelik öncesinde ya da esnasında kullanılan epilepsi ilaçları, steroidler, etken maddesi retinoik asit olan ilaçlar ve uyuşturucu özellikli ilaçlar dudak damak yarığı riskini arttıran ilaçlar arasında yer almaktadır.
Elbette gebelikte anne adayının sağlığının korunması çok değerli olduğu için epilepsi gibi durumlarda ilaç kullanımının bırakılmaması, hem hastalığın takibini yapan doktorun hem de gebelik takibini yapan doktorun iş birliği içerisinde olması önemlidir. İlaç kullanımı ile dudak damak yarığı riskinin arttığını söylemek mümkün olsa da bu duruma neden olan tek etkenin ilaçlar olduğunu söylemek yanlış bir yaklaşım olacaktır.
Dudak Damak Yarığı Riski Kapsamlı Ele Alınmalı
Dudak damak yarığına neden olabilecek risk faktörlerinden bazılarını biliyor olsak da dudak ve/veya damak yarıklarına sebep olan bir gen henüz bulunmamıştır. Bu nedenle de dudak damak yarığı riski ile ilgili bir gen taraması da yapılmamaktadır.
Bir bebekte dudak damak yarığı riskini belirleyen en önemli faktör aile geçişidir. Ailede, yakın akrabalarda dudak damak yarığı geçmişi varsa riskin %25-30 civarında arttığını gösteren çalışmalar yapılmıştır. Buna ek olarak annenin gebelik öncesinde ve ilk trimester esnasında ilaç kullanması, çevresel faktörler, sigara ve alkol kullanımı, gebeliğin ilk döneminde yaşanan ciddi seviyedeki stresler dudak damak yarığı riskini artırabilir.
Bunların yanı sıra hiçbir neden olmadan da dudak damak yarığı görülebildiği unutulmamalıdır. Bir nedenden bağımsız olarak dudak ve damak yarığı görülme oranı da ülkemizde %30 gibi bir orana sahiptir.