Dudak damak yarıkları, bebeklerde doğum öncesi oluşan bir anomalidir. Dudak ve damak yapısında olağan dışı şekilde yarık görünüm oluşumu olarak açığa çıkar. Bu durum bebeğin konuşma eyleminde zorluk yaşamasına sebep olabilir. Ayrıca bebeğin beslenme sürecini de olumsuz etkileyebilir. Bu nedenlerle de tespit edildiği anda uygun bir tedavi yöntemi ile sorun giderilmelidir. Yarık görünüm olarak açığa çıkan bu durum genellikle gebeliğin ilk 3 ayı içerisinde görülür.
Dudak yarığı bebeklerin üst bölgesinin ayrık görüm oluşmasına sebep olur. Bu durum çoğunlukla ultrasonografi gibi tıbbı görüntüleme yöntemleri ile tespit edilebilir. Dudak damak yarıklarında genellikle hamileliğin ilk dönemlerinde düzenli ultrason kontrolleri anında belirti verebilir. Böylece vakit kaybı yaşamadan tedavi süreci için hazırlık yapılabilir. Genellikle tedavi sürecine doğum sonrasında başlanır. Erken tanı sayesinde tedavi sürecinin olumlu şekilde sonuç verebileceğinin de bilinmesi gerekir.
İlginizi Çekebilir;
Dudak Damak Yarığı Semptomları Nelerdir?
Dudak damak yarığı çoğunlukla gözle görülebilecek şekilde açığa çıkar. Bunun yanı sıra çeşitli semptomlar da görülebilir. Çoğunlukla dudak damak yarıkları olan bebeklerde var olan semptomlar doğumun ardından fark edilebilir. Doğuştan oluşan bir durum olan dudak ve damak yarığı semptomları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Üst dudakta bir ya da daha fazla alanda yarık bulunabilir.
Üst dudak daha küçük ya da şekilsiz olabilir.
Damak yarığı olanlarda ağızın üst bölgesinde yarık yer alabilir.
Damakta görülen yarıktan kaynaklı olarak yutma ve beslenme güçlüğü yaşanabilir.
Konuşma gelişiminde gecikme veya zorluklar görülebilir.
Yukarıdaki maddelerden de görülebileceği gibi ilk etapta anomali bir görünüm olarak semptomlar gözlemlenebilir. Ancak bunun yanı sıra yaşamsal faaliyetler üzerinde de çeşitli olumsuz etkileri açığa çıkarabilir. Dolayısıyla bu gibi durumlarla karşılaşanların zaman kaybetmeden bir uzman hekime başvurması önerilir.
Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Dudak damak yarığı fark edildiği anda doktora başvurulmalıdır. Normal şartlarda hamilelik süresince düzenli kontrollere katılarak olası bir belirti kolaylıkla tespit edilebilir. Ancak doğum sonrasına kadar belirtilerin anlaşılamadığı durumlar da yaşanabilir. Bu gibi durumlar için belirtilerin tespit edildiği anda vakit kaybı yaşamadan doktora gidilmesi gerekir.
Dudak damak yarıkları görünüm olarak kendisini gösterebildiği gibi farklı tepkimelere de yol açabilir. Bazı hastalarda doğrudan görünüm olarak kendisini gösterebilir. Bazı hastalarda ise günlük yaşam faaliyetlerini olumsuz etkileyebilecek sonuçları tetikleyebilir. Doğum sonrası için bebekte bu gibi belirtilerim gözlemlenmesi halinde doktora başvurulması gerekir.
Risk Faktörleri Nelerdir?
Dudak damak yarıkları doğuştan meydana gelen rahatsızlıklardır. Genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak oluşabilir. Bu durumun açığa çıkmasında bazı risk faktörleri de tetikleyici olabilir. Genetik nedenler ilk adımda ele alınan risk faktörlerinden biridir. Hastanın aile geçmişinde aynı sorunun yaşanmış olması yüksek oranda tetikleyici faktör olabilir. Ancak bunun yanı sıra çevresel faktörlere bağlı olarak da bu durum açığa çıkabilir.
Annenin hamilelik sürecinde alkol ve sigara tüketmesi veya ilaç tedavisi görmesi sıklıkla karşılaşılan risk faktörleridir. Anne adayının yaşı da risk faktörleri arasında yer alır. Özellikle 35 yaş ve üstü olan kişilerde bu olasılık daha fazla olabilir. Ayrıca anne adayının şeker hastalığı gibi kronik rahatsızlıklarının olması da dudak damak yarıkları oluşumunu tetikleyebilir. Bebeğin anne karnından yüksek dozajda radyasyona maruz kalması bu durumun açığa çıkmasında etkili olabilir.
Dudak Damak Yarığı Ne Zaman Tespit Edilir?
Dudak damak yarıkları hamileliğin erken dönemlerinde tespit edilebilir. Genellikle bebeğin ilk gelişim aşamalarında saptanabilir yani ilk 3 ayında tespit edilebilir. Yarığın tespitindeki en etkili yöntem ise tıbbi görüntülemelerdir. Özellikle ultrason kontrolleri bu adımda önemli avantaj sunar. Anne adayının rutin kontrolleri anında olası bir anomali durumu fark edilebilir. Ultrason kontrolleri anında uzman hekim bebeğin damak ve dudak çevresinde de ayrıntılı bir inceleme gerçekleştirir.
Yapılan inceleme anında da herhangi bir anomali kolaylıkla tespit edilebilir fakat düzenli kontrollerin yapılmaması gibi durumlar sebebi ile doğum sonrasına kadar belirtiler fark edilemeyebilir. Her ihtimale karşı anne adayının doğum sonrasında bebeği üzerinde gözlemlerde bulunması önerilir. Böylece, doğum sonrasında da belirtiler tespit edilebilir. Bu sayede doğum sonrasında da uygun tedaviye karar verilerek olumlu sonuç elde edilebilir.
Dudak ve damak yarıkları hakkında daha fazla bilgi için Youtube kanalımızı ziyaret edin.