Dudak damak yarıkları, gebelikten itibaren görülen rahatsızlıklardan biridir. Özellikle gebeliğin ilk 20. Haftasından itibaren belirlenen yarıklar birkaç adımda önlenebilir. Genellikle sebep olan başlıca etmenler arasında aile öyküsü, gebelik sırasında belirli maddeler kullanılması ya da bilinçsiz kullanılması yer alabilir.
Dudak damak yarıklarına neden olan faktörler arasında; diyabet hastalığı, annenin beslenme alışkanlıkları, cinsiyet faktörü, radyasyona maruz kalma, annenin ateşli hastalık geçirmesi gibi farklı unsurlar sıralanabilir.
Yarık damak veya dudak, birbirinden farklı şekillerle ortaya çıkar. Yarık damak iç kısımda görülür. Yardık dudak ise, damaktaki yarığın dudak ile birleşerek dışa yansıması olarak bilinir. Bu rahatsızlık, bazı takviyeler ve yaşam alışkanlıkları sayesinde önlenebilir.
Dudak damak yarıkları gebelikte görülen ve anne karnındaki bebeğin etkilendiği rahatsızlıklardan biridir. Aynı zamanda en sık rastlanan doğumsal anomalilerin arasında 4.sırada yer alır. Özellikle üst dudakta, damakta ya da her iki bölgede görülebilen açıklık olarak bilinir.
Dudak damak yarığı, erkek bebeklerde daha sık görülebilir. İzole damak yarığı da kız bebeklerde sık rastlanan anomalilerden biridir. Gebeliğin başlangıcından itibaren ikinci ya da üçüncü aylarında dudak ve damağa ait olan tüm hücreler ve yapılar birleşir.
Birleşmenin uygun şekilde gerçekleşmemesi nedeniyle bebeklerin dudağında ya da damağında yarıklar ortaya çıkabilir. Birleşmenin derecesine bağlı şekilde yarıkların durumu, genişliği ya da uzunluk ölçüleri farklılık gösterebilir. Dudak damak yarıkları sendromik ya da nonsendromik formlarda meydana gelebilir.
Genetik Faktörler Dudak Damak Yarıklarını Nasıl Etkiler?
Dudak damak yarıklarının oluşumunda genetik faktörler devreye girebilir. Bu gibi durumlarda çevresel faktörler de etkili olabilir. Genetik faktörler, tüm yarıkların oluşması noktasında %5 ila %10 oranında rol oynar.
Özellikle ailede yarık dudak ve damak anomalisi olan herhangi bir birey var ise, bebeklerde de görülebilme riski son derece yüksektir. Genellikle bu anomali, doğumdan hemen sonra tanımlanabilir. Genetik faktörler devreye girdiğinde ise daha önce aile içerisinde herhangi bir bireyin bu durumu yaşayıp yaşamadığı araştırılabilir.
Hamilelikte Dudak Damak Yarıklarını Önlemek İçin Ne Yapılmalı?
Dudak damak yarıkları, gebelik sırasında anne karnında görülen rahatsızlıklardan biri olarak bilinir. Özellikle gebelik sırasında ilk dört ve on ikinci hafta aralıkları son derece önemlidir. Bu dönemlerde anne adaylarının bilinçsiz vitamin ve ilaç kullanmaları engellenmelidir. Aksi taktirde bilinçsiz kullanılan pek çok gıda, dudak damak yarıklarının oluşmasına sebebiyet verebilir.
Dudak damak yarıklarının önlenmesi adına folik asit önerilir. Bunun yanı sıra annelerin stresten uzak durması da oldukça önemlidir. Bu gibi unsurların dışında beslenmeye dikkat etmek ve herhangi bir enfeksiyon geçirilmesini engellemek de dudak damak yarıklarını önlemek konusunda yardımcı olabilir. Annenin farklı maddelerden uzak durması, hamilelik sırasında dudak damak yarıklarının önlenebilmesine imkan tanır.
Beslenme Alışkanlıklarının Dudak Damak Yarıkları Üzerindeki Etkisi Nedir?
Hamilelik sırasında bebeklerin gelişebilmesi ve büyüyebilmesi için anne adaylarının beslenmesine dikkat etmesi oldukça önemlidir. Genellikle beslenme alışkanlıklarına herhangi bir madde ya da alkol eklendiğinde, farklı rahatsızlıklar görülebilir. Bu rahatsızlıklar arasında yer alan dudak damak yarıkları, bebeklerin beslenmesinde güçlük çıkarabilir.
Bazı vitaminlerin eksikliği de dudak damak yarıklarının oluşumuna neden olabilir. Folik asit, B6 vitamini ve B12 vitamini, yetersiz beslenme gibi faktörler, yarıkların büyümesine de neden olabildiğinden tüm vitaminlerin doktor kontrolünde alınması son derece önemlidir. Bunun yanı sıra ilk dördüncü aydan itibaren anne adaylarının bilinçsiz bir biçimde vitamin ya da ilaç kullanmaması da dudak damak yarıklarının önlenmesi adına dikkat edilmesi gereken durumlar arasında yer alır.
Folik Asit ve Dudak Damak Yarıkları Arasındaki İlişki Nedir?
Hamilelik sürecinde beslenme son derece önemlidir. Folik asit eksikliği ise dudak damak yarıklarının oluşumuna neden olabilir. Yapılan araştırmalar genellikle hamilelik sırasında, annelerin ilaç kullanımından ötürü bebeklerde dudak damak yarılarının oluşumunu ortaya koyar.
Folik asit içeren multivitaminleri doktor kontrolünde kullanmak, dudak damak yarığı oluşmasının riskini azaltır. Folik asit desteği aynı zamanda damak yarığını %12, dudak veya damak yarığı riskini de bir miktar azalttığı belirtilir. Sonuç olarak tüm çevresel faktörler ve beslenme alışkanlıklarının yanı sıra folik asit eksikliği de dudak damak yarıklarının oluşmasına neden olur.
Dudak damak yarıkları hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı inceleyin.