Doğuştan gelen dudak damak yarıkları, anne karnında bebeğin gelişmesi esnasında hem yüz bölümünün hem de ağız içinin oluşurken yapılarının karşılıklı olarak birleşmemesinden kaynaklanır. Bu duruma bağlı olarak açıklık problemi dudaklarda, diş etlerinde, damakta ve burunda meydana gelir. Bebeklerin damak yarıklarını teşhis etmek bazen zor olur.
Her iki problem bir arada görülebileceği gibi ayrı ayrı da görülür. Tedavi edilmediği durumlarda ise hem bebeklik hem çocukluk hem de yetişkin zamanında çeşitli problemlere yol açar. O nedenle ilgili zamanda ve uzman doktorların ellerinde dudak damak yarıklarının tedavi edilmesi gerekir. Peki dudak damak yarığı tedavi edilmezse ne olur? Rehberimiz okunarak tüm sorulara yanıt bulunabilir!
Dudak Damak Yarığı Sebepleri Nelerdir?
Dudak damak yarıkları çeşitli sebeplerden ötürü meydana gelir. Bu sebepler hamilelik öncesi ve sırası olarak sınıflara ayrıldığı gibi genetik faktör veya çevresel faktörlerden kaynaklı olabilir. Sebebi net olarak bilinmese de dudak yarığına maruz bırakan durumlar aşağıdaki gibidir:
Genetik Faktörler
Dudak damak yarıkları ailede veya akrabalarda yarıklığın olması durumunda ortaya çıkar. Özellikle akraba evliliği gerçekleştiren bireylerde bu probleme sıklıkla rastlanır. EEC sendormu, Waardemnburg sendomu, 13,18, Pierre-Robin sekansı, Van der Woude sendromu, Trizomi, Klippel Feil sendormu, Treacher Collins sendromu, Apert sendromu ve Velokardiyofasiyel sendomu gibi çeşitli olgularda dudak damak yarıkları görülme ihtimali oldukça fazladır.
Çevresel Faktörler
Hamilelik esnasında annenin alkol ve sigara kullanması dudak ve damak yarığı oluşumunu tetikler. Ayrıca A vitamini fazlalığı ve eksikliği, stres, radyasyon, Rubella enfeksiyonu, geç yaşta doğum, steroidler, fenitoin, busulfan, aminopterin, salisilatlar ve diyabet rahatsızlığı da söz konusu problemin oluşmasına neden olabilir.
İlaç Almak
Hamilelik sırasında alınan birtakım ilaçlarda dudak ve damak yarığı oluşumuna yol açar. Sara ilaçları, steroidler, ağır enfeksiyon ilaçları sonucunda görülebilir. Hamilelik öncesinde ilk 2 ay ve hamileliğin başlangıcında ilk 3 ay folik asit içen gebelerin bebeklerinde bu problemin oluşumu yarı yarıya iner.
Dudak Damak Yarıkları Hakkında Daha Fazlasını Öğrenin!
Dudak Damak Yarığı Tedavi Edilmezse Ne Gibi Sorunlar Oluşur?
Doğuştan gelen dudak damak yarıkları çocukların hem estetik görünüm hem de ilgiyi bölgeyi işlevsel kullanımlarını etkiler. Bu problemin tedavi edilmemesi durumunda başta bebeklerde beslenme sorunları ortaya çıkar. Daha sonra orta kulak iltihabı ile birlikte işitme güçlükleri görülmeye başlar. Bebeklerin konuşma evresine gelindiğinde ise birtakım bozukluklar ile karşılaşılır. Bu aşamada konuşma bozukluğu tedavi edilmezse eğer bozukluk kalıcı olur.
Dudak damak yarıkları tedavi altına alınmayan bebeklerin ilerleyen dönemlerde psikolojik bakımdan olumsuz etkilenmeleri de mümkündür. Herkesten estetik olarak farklı görünen çocukların psikolojilerinde bir bozulma ve yıpranma görülür. Bununla beraber ilerleyen yaşlarda bir özgüven düşüklüğü meydana gelir. O sebeple, her hastalık gibi dudak damak yarıklarının da tedavi edilmesi gerekir.