Diş kemerine kalçadan kemik transferi operasyonu dudak damak yarıklı bebeklerin ailelerinin en çok sorduğu tedaviler arasında yer alıyor.
Bu operasyon aile için endişe uyandırıcı olsa da bütünsel bir tedavi planlaması yapabilmek ve tedavinin temel hedefine yani çocukların akranları ile aynı gelişim hızına sahip olmasına olanak sağlayabilmek için bu operasyon zorunluluk haline geliyor.
Diş Kemerine Kemik Transferi Nasıl Yapılır?
Diş kemerine kemik transferi ameliyatı hem yarık dudak hem de yarık damakla dünyaya gelen çocukların diş kemerine kemik eklemek için yapılan bir operasyondur. Operasyonun zamanlaması önemlidir.
Çocuklarda süt dişi kaybının başladığı dönemde kalıcı dişlerin çıkışından önce, 7 – 9 yaş aralığında operasyonun gerçekleştirilmesi gerekir. Dudak damak yarıklı çocuklarda ağız çatısının ön kısmını oluşturan alveolar kemikte sorunlar oluşur. Bu kemikte yarık olduğu durumda kemik transferi yapılır.
Kalça kemiğinin üst sırtından kemik parçası alınır. Alınan kemik alveolar kemikteki açıklığı kapatacak biçimde şekillendirilir. Sonrasında da bölgeye yerleştirilir. Yerleştirme sonrasında operasyon bölgesi iyileşirken bölgedeki dokular kemiğin etrafını kapatır ve kemik bütünlüğü sağlanmış olur.
Alveolar kemik grefti operasyonu burun tabanına daha iyi bir destek sağlar ve gelişmekte olan dişlerin köklerinin sağlıklı büyümesi için yeni kemik sağlar.
Diş Kemerine Kemik Transferi Ameliyatı Neden Önemlidir?
Dudak damak yarıklı bebeklerde planladığımız tedavinin temelinde bebeğin, hiçbir problem olmadan anatomik olarak sağlıklı doğmuş akranları ile aynı hale gelmesi yer alır.
Bu bakış açısı ile dudaktaki yarığın kapatılması, burnun düzeltilmesi, damaktaki yarık kapatıldığında, sert damak ve yumuşak damak onarımları tamamlandığında genel olarak süreç tamamlanır.
Ancak üst ve yan keser dişler ile köpek dişlerin çıktığı bölgeye dudak damak yarıklarının tedavi planlamasında yani ilk iki operasyonda yer verilmez. 7 – 9 yaş aralığında diş kemerine kemik transferi yapılması gerekir.
Eğer kemik transferi yapılmazsa konuşmada, beslenmede, dişlerde bozukluk, ısırmada ve diş sağlığında bozukluklar meydana gelir. Eğer bölgede kemik eksikliği tamamlanmazsa ilerleyen yaşlarda bölgede yapılacak diş restorasyonlarında ya da implant tedavilerinde kemik eksikliği ile yüzleşilir.
Bu nedenle hem yukarıda bahsettiğim bozuklukların meydana gelmemesi hem de ilerleyen yaşlarda diş tedavileri ile ilgili ciddi sorunların yaşanmaması için bu ameliyatı öneriyoruz. Ayrıca bu ameliyat tüm dünyada zorunlu operasyonlar listesinde yer almaktadır.
Diğer Blog Yazılarımızı Okumak İçin Tıklayınız
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz