Annelerin korkularının aksine dudak damak yarığı olan bebeklerin emzirilmesi genellikle mümkündür. Bunun için özel beslenme ihtiyaçları duyulmaktadır ve bu konuda beslenme terapisti yardımcı olmaktadır. Emzirme dudak ya da damak yarığı bebekler için son derece önemlidir. Anne sütü yaygın kulak ve burun enfeksiyonlarını önlemektedir ve durumundan dolayı açıkta olan mukus membranlarının daha az rahatsız olmasına neden olur. Emzirme aynı zamanda gelecekte konuşmayı destekleyecek olan yüz kaslarının güçlenmesine de yardımcı olmaktadır. Her ne kadar emzirme konusunda bazı zorluklar meydana gelse de bu bebek için çok yararlıdır ve bu nedenle mutlaka denenmelidir.
Dudak Yarıklı Bebeklerde Emzirme
Dudak yarığı olan ancak damak yarığı meydana gelmemiş olan bebeklerde emzirme mümkündür. Ancak meme ucu ile dudak tam kapanmadığı için bazı zorluklar yaşanması doğaldır. Bu durum yarığın tipine ve büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir ancak çoğu zaman göğüs bu boşluğu kapatmaktadır. Hava ağıza girerken bazen ıslık benzeri bir ses çıkmaktadır. Bebeğin rahat bir şekilde süt emebilmesi için bu ses çıktığında pozisyonunun değiştirilmesi gerekmektedir. Meme ucunun bebeğin dilinin arkasında kalması gerekmektedir bu sayede bebekler memeyi ağızlarında daha rahat tutmaktadır. Hangi duruşun işe yaradığını anlamak biraz zaman alabilmektedir. Çeşitli masaj yöntemleri ya da göğüs pompası ile süt akışı her zaman sağlanabilmektedir ve bu sayede bebek kolay bir şekilde emzirilebilir.
Damak Yarıklı Bebeklerde Emzirme
Damak yarığının küçük ya da ince olduğu durumlarda emzirme mümkün olmaktadır. Damak yarığı olan bebeklerin emzirilmesinde beslenme terapistleri yardımcı olmaktadır. Emzirme esnasında memenin bebeğin sağlıklı damağının olduğu bölüme doğru tutulması gerekmektedir. Bu sayede bebekler dilleriyle meme ucunu kavrayabilmektedir. Damak ameliyatı doğumdan sonra 6-12 ay içerisinde yapılmaktadır. Bu süreçte emzirme mümkün olmasa bile bebeklerin miktarından bağımsız olarak mutlaka anne sütü tüketmeleri önemlidir. Anne sütü boğazda ve burunda bulunan hassas dokuları rahatsız etmez ve daha sonra meydana gelebilecek olan kulak iltihaplarının önlenmesine de yardımcı olmaktadır. Emzirilemeyen bebeklerde biberon ya da kaşıkla beslenme tavsiye edilmektedir.