Dudak damak yarıklı bebeklerde işitme kaybının görülme ihtimali dudak damak yarıklarının ve bebeğin durumuna göre farklılık gösterir.
Genel olarak bir oran vermek gerekirse dudak damak yarıklı bebeklerde işitme sorunlarının %2 ila %24 aralığında görülme ihtimali söz konusudur.
Söz konusu oran bizler için detaylı tetkik yapılması gerekliliğini gösterir. Dudak damak yarıklı bebeklerde meydana gelen işitme sorunları yaygın olarak östaki disfonksiyonu sebebiyle ortaya çıkar.
Damak yarığına bağlı olarak orta kulakta meydana gelen sıvı birikimi işitme sorunlarını gündeme getirir. İşitme sorunları tedavi planlaması yapılması uzun vadede kalıcı işitme kaybının önüne geçmek açısından önemlidir.
Kulak Zarı Tüpleri ile Önleyici Tedavi
Orta kulak fonksiyonları sebebiyle meydana gelen ve iletim tip işitme kaybı olarak ifade ettiğimiz işitme kaybı dudak damak yarık sorunu için planlanan operasyonlar sonrasında oldukça yüksek bir oranla iyileşmektedir.
İyileşme oranının %50 üzeri olduğu rahatlıkla söylenebilir. Yarık damak tedavi planlamasında işitme kaybının kalıcı işitme kaybına dönüşmemesi için gerekli görülmesi halinde orta kulakta sıvı birikimini ve buna bağlı işitme kaybını önlemek adına kulak zarı tüplerinin orta kulağa yerleştirilmesi gerekir.
Kalıcı İşitme Kaybının Önlenmesi Nasıl Sağlanır?
Dudak damak yarıklı bebeklerde işitme kaybının mutlaka dikkatle ele alınması ve bebeğin sürekli takibinin yapılması önemlidir. Tam iyileşme sağlanıp, bebeğin işitme sorunlarının ortadan kalktığından emin olununcaya kadar geçen süreçte takip yapılmalıdır.
Bu süreçte gerek görülmesi halinde grommet olarak da bilinen kulak zar tüplerinin orta kulağa yerleştirilmesi ile orta kulak fonksiyonlarına bağlı işitme kaybı için önlem alınabilir.
Dudak damak yarıklı bebeklerde tedavi kapsamında yapılacak cerrahi müdahalelerin başka bir sağlık sorunu olmaması halinde olabildiğince erken dönemde yapılması, 1 yaşından önce operasyonların tamamlanmış olması işitme sorunlarının önüne geçmeye, dil gelişim sorunlarını ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Diğer Blog Yazılarımızı Okumak İçin Tıklayınız
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz