Dudak yarığı ameliyatı sonrasında çekme yaşanma ihtimali olsa da bu durumu engelleyebilmek adına yapılması gerekenlere özen göstermek riski minimize eder. Çekme olmaması için özellikle iyileşme sürecinde çok dikkat edilmesi gerekir.
Dudak Yarığı Sonrası Çekme
Dudak yarığı ameliyatı sonrası çekme bebeğin genetik yapısı, dudak yarığının şiddetine ve operasyon sonrasındaki iyileşme sürecine göre değişkenlik gösterir. Tüm şartlar optimum düzeyde sağlansa da operasyon sonrasında çekme mutlaka gerçekleşir sadece şiddeti farklılaşır. Dudak yarığı ameliyatının yapıldığı bölgede iyileşmeye bağlı olarak meydana gelen sertleşme çekmeye de neden olur. Bu operasyondan sonra çekme ilk 3 ay boyunca oldukça yüksek düzeydedir. Dudak yarığının şiddetli veya tek taraflı olması da çekmenin şiddetinin artmasına neden olur.
Ameliyat Sonrası Çekme Nasıl Düzeltilir?
Dudak yarığı ameliyatı sonrası meydana gelen çekmenin düzeltilebilmesi için yara izi jeli uygulamasının düzenli yapılması ve gerekli durumlarda masaj yapılması önerilmektedir. Ameliyat sonrası iyileşme sağlandıkça bölgede yumuşama meydana gelir. Yumuşamanın başlaması ile çekmenin şiddeti azalmaya başlar. Dudak yarığı ameliyatları sonrasında 6. aydan itibaren çekmenin büyük oranda düzelmesi beklenir. İyileşme sürecinde önerilen bakım uygulamaları doğru yapıldığı takdirde çekmenin %90 oranında düzelmesi, izlerin de silikleşmesi beklenir. Dudak yarığı ameliyatı sonrasında çekmenin tamamen düzelme oranı oldukça yüksek olduğu için düzelme ameliyatına ihtiyaç da azalmaktadır. Bu operasyonu olan bebeklerin ilkokul çağına geldiklerinde çekme kaynaklı düzeltme operasyona ihtiyaç duyma oranları 0’a yakındır. Dudak yarığı operasyonuna bağlı çekme meydana geldiği zaman sabırlı olmak ve tam iyileşmenin gerçekleşmesini beklemek gerekir. Operasyon sonrası iyileşme sağlandıktan sonra çekmenin düzelmesi gerçekleşir.