Gebelik döneminde yapılan rutin ultrason incelemelerde damaktaki yarıkları görmek tanımlamak çok zordur. Dudaktaki yarıklarda ise yarık geniş ve özellikle iki taraflı ise yüzün ultrasonda görülmesi durumunda tanımlanabilir. USG de ana rahmindeki bebeğin yüz pozisyonu da önemlidir.
Rahme yaslanarak gizlenen yüzlerde yarık görülmeyebilir. Diğer yandan rahme yaslanarak şekli değişebilen yüzde yarıkları tanımlama yine çok zor olacaktır. Bu konuda Ultrasonu yapan doğum uzmanının bilgi beceri ve deneyimi kullandığı cihazın gelişmişliği kadar önemlidir. Bizim merkezimize başvuran geçmiş hastalarımızdaki bir çalışmaya göre dudaktaki yarıkların ultrasonda görülebilme oranı yaklaşık %35’tir yani yaklaşık 3 bebekten biri yakalanabilmektedir.
Doğum sonrası ilk 24-72 saat içerisinde bebeğinizi değerlendiren cerrah gerekli görürse diğer konsültasyonları ister. Örneğin daha detaylı bir pediatri değerlendirmesi istenebilir. Diğer uzuvlarda örneğin ellerde ayaklarda veya başka organlarda doğumsal ek anomaliler olması halinde ilgili alan uzmanlarından da konsültasyon istenebilir. Örneğin damak yarıklı bebeklerde kalp ve büyük damarlardaki doğumsal anomali riski nedeni ile pediatrik kardiyolojiden konsültasyon istenebilir. Yine ileriye dönük hasta takip ve tedavi başarısı açısından doğum sonrası ilk 2-3 hafta içerisinde ilgili ortodontistin görmesi doğru olacaktır.