Hamileliğin beş ila altıncı haftasında fetüsün üst dudağı birleşmektedir. Sekiz ila dokuzuncu haftasında ise ağzın çatısı formunu almaktadır. Ancak bazı durumlarda bu iki süreç tamamlanmaz ve sonuç olarak ortaya dudak damak yarığı çıkmaktadır. Dudak yarığı, üst dudakta cildin ayrı kalmasıyla ortaya çıkar. Bu yarık küçük olabildiği gibi aynı zamanda üst diş eti ve çeneyi de etkileyebilmektedir. Damak yarığı ise damaktaki açıklıktır. Bu açıklık sadece daha sert olan damağın ön kısmında olabildiği gibi bazı durumlarda daha yumuşak olan arka tarafa kadar ilerleyebilmektedir. Dudak damak yarığı günümüzde en sık karşılaşılan doğum bozukluğudur. Bu yarıklıklar sadece bir tarafta meydana gelebildiği gibi aynı zamanda her iki tarafta da oluşabilmektedir.
İkinci Bebekte Dudak Damak Yarığı Olasılığı
Dudak damak yarığı çeşitli nedenlerle görülebilmektedir ancak genel olarak ailede birinde olması diğerlerinde de görülme olasılığını yükseltmektedir. Dünyada doğan her 700 bebekten 1 tanesinde yarık meydana gelmektedir. Ebeveynlerden birinde yarık varsa çocuklarda görülme olasılığı %2-8 arasında değişiklik göstermektedir. Ebeveynlerinden birinde ve kendilerinde yarık olan çocukların kardeşlerinde ya da çocuklarında dudak damak yarığı görülme olasılığı ise %10-20 arasında değişiklik göstermektedir. Ebeveynlerin her ikisinde yarık olmadığı ve ilk bebekte yarık meydana geldiği durumlarda ikinci bebeğin benzer bir durumdan etkilenme olasılığı %2-8 arkasındadır. Ancak teyze ya da amca gibi ikincil dereceden akrabalarda da olması durumunda bu oran %10-12 arasına çıkmaktadır.
Risk Faktörleri
Dudak damak yarığının en yüksek görülme riski aile üyelerinden birinde de olmasıdır. Ancak bunun yanı sıra hamilelik süresince sigara, alkol ve uyuşturucu tüketimi de dudak damak yarığı riskini arttıran etmenlerden bir tanesidir. Hamilelikten önce diyabet tanısı konmuş olması ya da hamilelik sırasında obezite meydana gelmesi de risk faktörleri arasında yer almaktadır. Yarık dudak ve sağlıklı damak erkeklerde daha çok görülmektedir. Yarık damak ve sağlıklı damak ise kadınlar arasında daha yaygındır. Dudak damak yarığı Asyalılarda ve Asya kökenli Amerikalılarda yaygın bir şekilde görülürken en az Afrikalı ve Afrika kökenli Amerikalılarda görülmektedir.