Dudak damak yarığı mutlaka ameliyat ile tedavi edilmesi gereken hastalık türlerinden biridir. Bu ameliyatlar genel anestezi altında hasta bebekken uygulanır. Ameliyat süresi ortalama 3 saat kadar sürmektedir. Ameliyat sonrasında bakım oldukça önem gösterilmesi gereken bir süreçtir. Operasyonun hemen ardından bu konuda uzman hemşire bir süre bakımı üstlenecektir. Bu sayede deneyimleri ve bilgileri ile sürecin kolaylaşmasını sağlayacaktır.
Yarık damak operasyonu sonrasında bebeğin elini ağzına götürmesi kesinlikle engellenmelidir. Beslenme ise bakım içerisinde en önemli konu olarak düşünülmelidir. Bebeğin alması gereken günlük kalori miktarına uygun mama hazırlanmalıdır. Bu mama pütürlü olmayacak şekilde pürüzsüz olarak bebeğe takviye edilmelidir.
Sadece ameliyat bölgesi temiz tutularak ve ağız hijyeni sağlanarak bakım yapılabilir. Bebeklerde hijyen zor olabildiği için bol bol su içirerek gıda kalıntılarını temizlemek yeterlidir. Bu adımlara dikkat edilerek iyileşme süreci kısaltılabilir.
Yarık Damak için Alternatif Tedaviler
Dudak damak yarığı tedavisi mutlaka bebek doğar doğmaz başlamalıdır. Süreç takibe alınarak bebeğe en uygun tedavi yöntemi belirlenmelidir. Yarık damak tedavilerinde mutlaka ameliyat tedavisi yoluna gidilmelidir. Aynı zamanda ortodontik tedaviler de gerektiğinde uygulanabilmektedir. Genetik analizler sonrası tedavinin ne şekilde yapılacağı doktor tarafından belirlenecektir.
Bebek bu sorun ile doğduğu an tedavi planının belirlenmesi gerekir. Bu sayede sürecin ne şekilde ilerleyeceği belirlenerek tedavi kısa sürede tamamlanabilir. Ameliyat sırasında genel olarak dokular kaydırılma yöntemi ile birleştirilir. Bunun sonucunda kas onarımı gerçekleşerek yarık bölgenin birleşimi sağlanır.
Plastik cerrahi uzmanı her yarık için farklı ameliyat yöntemlerine başvurabilir. Bu durum tamamen hastanın sahip olduğu problemin türüne bağlıdır. Bebeğin ilk doğduğu süreçten ameliyat olacağı zamana kadar her şey netleştirilir. Bu sayede ameliyat öncesi veya sonrası oluşabilecek sorunların önüne geçilmiş olur.
Dudak damak yarıkları tedavisi sonrası bakım süreci de oldukça önemlidir. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde tamamlanması için hemşireye ve aileye birçok sorumluluk yüklenmektedir. Sağlıksız ve hijyenik olmayan koşullarda çeşitli enfeksiyon riskleri ile karşılaşılma durumu görülebilir.
Yarık Damak Operasyonu için Yaş Sınırı Nedir?
Dudak damak yarığı anne karnında tespit edilebilen bir hastalık türüdür. Bu hastalığın küçük yaşlarda tedavi edilebilir olması gelişim sürecinde herhangi bir etki oluşturmamaktadır. Küçük yaşta ameliyat olan bebek, gelişim çağını sağlıklı bir şekilde tamamlayacaktır.
Yarık damak operasyonu için bebek doğar doğmaz harekete geçilmesi gerekir. Ameliyat, bebek 3 yaşına gelene kadar mutlaka yapılmalıdır. Ameliyat kararı öncesinde ise mutlaka 10’lar kuralı dikkate alınmalıdır. 10’lar kuralına göre bebeğin ağırlığı 4-5 kilo olmalıdır. Yaşının ise en az 10 hafta üzerinde olması gerekmektedir. Demir düzeyi de aynı şekilde 10 gr üzerinde ise operasyonun gerçekleştirilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Yarık damak operasyonu için doktorların en uygun gördüğü aralık 9-12 ay şeklindedir. Bu dönemlerde olan bebeklerin değerlerinde herhangi bir eksiklik bulundurmuyorsa operasyon güvenle yapılabilir.
Ameliyat sonrası bakım da bu dönem bebekleri için oldukça kolay geçecektir. Hakimiyetin ailede olduğu bu süreçte bebeğin bakımı daha kolay olacaktır. Ameliyat sonrasında iyileşme süreci de oldukça sağlıklı ilerleyecektir. Gereken bakımlar yapıldığı durumda bebeğin gelişiminde herhangi bir sorun bulunmayacaktır. Eğer ortodontik tedavi ihtiyacı duyulursa bu süreç ameliyat sonrası gerçekleştirilecektir.
Dudak damak yarığı sebepleri hakkında net bir sonuç alınamamıştır. Dudak damak yarıklarına sebep olan birçok çevresel ve genetik faktör bulunmaktadır. Aile öyküsünde dudak damak yarığı bulunan bireylerde bebekte bu hastalığın olma riski fazlasıyla yükselmektedir. Ailede hiç damak yarığı olmasa da çevresel faktörler oluşumu tetikleyebilmektedir.
Annenin sağlıksız beslenmesi
Çeşitli ilaçlar kullanması
Vitaminsiz kalması
Gibi durumlar dudak damak oluşumuna sebep olabilir. Aynı zamanda hamileliğin ilk üç ayında annenin kızamık geçirmesi de etkili sayılan faktörler arasındadır. Bu hastalığa neden olan sebepler tam olarak bilinmese de hastalık hamileliğin 13. Haftasında tespit edilebilmektedir.
Hamilelik sürecinde tespit edilen yarık damak ve dudaklar için erken bir tedavi planı oluşturulabilir. Daha sonra sürecin kesintisiz bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanabilir. Böylece bebek ilerleyen yaşlarda bu hastalığın etkisini ve izlerini yaşamaktan kurtulacaktır. Bu bakımdan erken teşhis ve erken tedavi oldukça etkilidir.
Dudak damak yarıkları hakkında daha fazla bilgi için Youtube kanalımızı ziyaret edin.