Dudak yarıkları hamileliğin dördüncü ve yedinci haftaları arasında oluşur. Hamilelikte bebek gelişirken vücut dokusu ve başın her iki tarafındaki özel hücreler yüzün merkezine doğru gelerek yüzü oluşturur. Bu birleşme ağız ve dudağı meydana getirmektedir. Yetişkinlerde Dudak Damak Yarığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dudakları oluşturan dokuların doğumdan önce tamamen birleşmemesi durumunda dudak yarığı meydana gelir.
Damak yarıkları ise hamileliğin altıncı ve dokuzuncu haftalarında meydana gelmektedir. Ağız çatısını oluşturan dokuların tamamen birbirine katılmamasıyla gerçekleşir.
Bazı bebeklerde damağın hem önünde hem de arkasında açıklık oluşurken bazı bebeklerde sadece bir bölümde açıklık meydana gelir.
Dudak damak yarıkları doğuştan bir hastalık olduğu için doğum sonrasında tedavi edilmesi gerekir. Ancak dudak damak yarığı tedavisi yetişkinlerde de gerçekleştirilebilmektedir.
Dudak Damak Yarığı Nasıl Tedavi Edilir?
Doğumdan hemen sonra başlayan dudak damak yarığı tedavisi hastanın durumuna da bağlı olarak 20 yaşına dek sürmektedir. Bu süreçte hastalar 5 – 6 farklı operasyon geçirmektedir. Tedavinin bu kadar uzun sürmesinin nedeni yüzün yapısının tamamlamasının beklenmesidir.
Ancak yetişkinlerde böyle bir durum olmadığı için daha hızlı bir girişim mümkündür. Bununla beraber burunda meydana gelen kayma sonucunda ortaya çıkan burun deliklerindeki asimetrik görünüm, havalanma farklılıkları, burun ucunun bir tarafa daha yatık olması ya da burun kanadının bir tarafa doğru daha açık durması gibi bozukluklar da mevcuttur. Yetişkinlerde bu bozukların giderilmesi daha zordur.
Burun içi kıkırdağın yetişkinlerde daha düşük elastikiyete sahip olması ve gelişim ile beraber deformasyonun artması nedeniyle burun tedavisi daha zor gerçekleşir.
Yetişkinlerde tedavi sonrasında konuşma bozukluğunun giderilmesi için konuşma terapisi de gerekli olabilmektedir.
Dudak Damak Yarığı Tedavisi Ne Zaman Yapılmalı?
Tedavi zamanlamasının 1 yaşa kadar olmasının en önemli nedenlerinden biride konuşmaya etkisi. Dudak damak yarığı ile doğmuş olan kişilerde tedavi kısa sürede gerçekleştirilmelidir. Dudak yarıklarının bebekler en geç 1 yaşına geldiğinde kapatılmış olması gerekmektedir.
Henüz gelişim çağı tamamlanmadığı için ameliyatların bir kısmı hem daha kolay yapılır hem de daha etkili sonuçlar elde edilebilir.
Ayrıca üç yaşın öncesi hatırlanmadığı için henüz bir travma gelişmeden hastalığın tedavi edilmesi son derece önemlidir. Yetişkinlerde Dudak Damak Yarığı Tedavisi Nasıl Yapılır?