Damak yarıklı bebeklerde konuşma ve beslenme sorunları görülmesi normaldir. Yapılan ameliyat sonrasında da sorunların ortadan kalkması beklenir. Damak yarıklı bebeklerde ameliyat sonrası beslenme sorunlarının ortadan kalkması bebeğin biberona veya kaşığa alışması ile gerçekleşir. Ancak konuşma sorunlarının ortadan kalkması için hem operasyonun zamanında yapılması hem de doğru şartlar altında gerçekleştirilmesi gerekir. Yarık damak doğru zamanda ve şekilde tedavi edilmediği takdirde bebek 2 yaşına geldiği zaman konuşma sorunları başlar. Yarık düzgün bir şekilde kapatılmalı, kaslar düzgün bir şekilde onarılmalıdır. Aksi takdirde konuşma bozuklukları meydana gelir.
Damak Yarıklı Bebeklerin Tedavisi ve Tedavi Sonrası Konuşma Süreci
Damak yarığı tedavisi görmüş birçok çocuğun konuşması normal ya da normale çok yakındır. Damağın doğru bir şekilde çalışması konuşma gelişiminde son derece önemlidir. Damak yarığı tedavisinde hedef, ağız tavanındaki açıklığı kapatmak, yumuşak damaktaki kasları düzenlemek ve konuşma sırasında boğazın arkasına ve yanlarına sıkıca kampanası için damağın kaslı bölümünü mümkün olduğunca uzatmaktır.
Damak yarığı tedavisi sonrasında konuşmada belirli bir gelişme meydana gelmektedir. Ancak tedavi son derece başarılı olsa da damak yarığı tedavisi olan her 4 çocuktan 1’inde iki yaşından sonra konuşma bozuklukları görülebilmektedir. Bu konuşma bozukluklarının şiddeti ise değişiklik göstermektedir. Hafif bozukluklarda çocuğu ailesi ve çevresi anlayabilmektedir ancak kimi zaman bazı kelimeleri tekrarlamaları gerekebilmektedir. Konuşma bozukluğunun ileri olduğu evrelerde ise çocuğun söylediği çoğunlukla anlaşılamamaktadır. Bu gibi durumlarda konuşma terapisi devreye girer. Ancak ileri evre bozukluklarda bazen terapi de yardımcı olmamaktadır. Bu süreç sonunda bir düzelme elde edilemediğinde yeniden bir ameliyat yapmak gerekebilir. Özellikle okul çağına gelmiş çocukların öğretmenleri ve arkadaşları tarafından rahatça anlaşılması gerekmektedir.