Bebek cildinde yaygın görülebilen ve genellikle zararsız bir renk değişikliği olan doğum lekeleri, aynı zamanda takibi de gerektiren durumlardır. Yüzde ya da vücutta herhangi bir yerde oluşabilen bu lekelerin görünümleri şekilde olabileceği gibi kalıcıdır veya geçici olabilirler.
Genellikle genetik olarak oluşabilen bu lekeler, doktorunuzun gerekli gördüğü durumlarda giderilebilir. Hepsi doğuştan itibaren görünmeyen bu lekelerin bir kısmı da sonraki hafta, ay veya yıllarda ortaya çıkabilirler. Genel olarak vücudun her yerinde ortaya çıkabilen bu lekeler, bazı durumlarda farklı sağlık problemlerine de sebebiyet verebilseler de, sanılanın aksine kansere neden olmazlar.
Lenf, kan damarları veya pigment gibi hücrelerin çoğalması sonucu ortaya çıkan benler, doğumsal ya da sonradan UV ışınları ile ortaya çıkan pigmentli benler, homojen görünümde ve belirgin kenarlara sahip olan sütlü kahve lekeleri, sıklıkla boyunda ve alında oluşan şarap lekesi, özellikle esmer yenidoğanlarda sık görülen mongol lekeleri ve renk değişikliği gibi leke çeşitleri bulunmaktadır. Moğol lekeleri gibi türler, çoğunlukla kendiliğinden geçerken, bazı doğum lekeleri ise görünümlerinden dolayı ve cilt kanseri gibi bazı tıbbi durumlar için takip ve tedavi edilmesi gereken durumlara sebebiyet verebilir.
Doğum lekelerinin tedavi şekline; lezyonun tipi, davranış şekli ve aciliyetine göre karar verilmektedir. Ancak bu konuda en iyi tedavi yolu lekeleri takip ve izlemdir. Bu noktada; lekede büyüme, renk değişikliği, sayısında artış, büyümenin hızı, yandaş sorunlar olup olmadığı ya da çocuğun gelişimini engelleme durumlar izlenmektedir. Bir diğer tedavi yöntemi ise bacak, kol, alın ve yüzün bazı yerlerindeki lekelerde uygulanabilen kompresyon baskıdır.
Özellikle şarap lekelerini gidermekte kullanılan lazer tedavi en başarılı sonuçlar bebeklik döneminde elde edilebilmektedir. Genellikle birkaç seans uygulanan bu yöntem hafif rahatsızlık verebildiği için lokal anestezi gerektirebilir. Kortikosteroidler ise oral yolla alınabilen veya doğrudan doğum lekelerine enjekte edilebilen anti-enflamatuar ilaçlardır. Kan damarlarının boyutunu küçülterek doğum lekelerinin görüntüsünü azaltabilir.
Nadir durumlarda gerçekleştirilmesi gereken cerrahi müdahaleler ise hastaneye yatış gerektirmez. Lokal anestezi sonrası doğum lekesini çıkarmak için küçük bir neşterle yapılan müdahale, büyüklüğe göre birkaç seansa ihtiyaç duyabilir. Bazı durumlarda kalıcı izlerin oluşmaması için doku genişletme prosedürü de uygulanabilir.