Dudak damak yarıklarının tedavi sürecinin en temelinde cerrahi müdahale yer almaktadır. Operasyon sonrası iyileşme sürecinin konforlu olmasını sağlayacak, operasyonun başarı oranını arttıracak ve bebeğin yaşam kalitesini yükseltecek bakım gereksinimlerinin yerine getirilmesi önemlidir.
Dudak ve damak yarığı ameliyatları sonrasında bakım gereksinimleri farklılaşabilir. Bu nedenle her iki ameliyat sonrasında bakım gereksinimlerinin mutlaka doğru yerine getirilmesi, sürece dair mutlaka hekim önerilerinin dikkate alınması gerekmektedir.
Dudak Yarığı Ameliyatı Sonrası Bakım Önerileri
Operasyondan sonra beslenme için biberon kullanımı önerilmez. Beslenme için kaşık, damlalık gibi araçlar tercih edilmelidir. Biberonla beslenmeye operasyonun ilk haftasından sonra, doktorun da onayı ile geçilebilir. Dudak yarığı ameliyatı olan bebeklerin 2-3 saatte bir beslenmesi, ameliyat sonrasında ilk gün berrak diyet olarak adlandırıldığımız su, anne sütü, sulandırılmış mama gibi besinlerin bebeğe verilmesi önerilir.
Operasyondan sonraki ilk hafta;
Sulandırılmış biberon maması,
Ayran,
Asistsiz meyve suları,
İlk ay muhallebi,
Püre haline getirilmiş besinler tüketilmesi önerilir.
Ameliyat sonrasında bebekte yetersiz sıvı alımına bağlı dehidrasyon oluşumu gözlemlenmeli ve dehidrasyon düşünülüyorsa mutlaka hekime bilgi verilmelidir. Operasyon sonrasında bebeklere soğuk buhar verilmesi de bebeğin rahatlamasına yardımcı olur.
Damak Yarığı Ameliyatı Sonrası Bakım Önerileri
Damak yarığı ameliyatı sonrasında beslenme süreci dudak yarığı ameliyatı ile benzerdir. Bu noktada operasyonu yapan hekimin yönlendirmelerinin de mutlaka dikkate alınması gerekir. Bu operasyondan sonra da dehidrasyon riski gündeme gelebildiği çin bebek yakından takip edilmelidir.
Soğuk su buharı bebeğin rahatlamasına yardımcı olacağı için bebek uyurken kullanılabilir. Damak yarığı ameliyatında ağız içerisindeki dikişler 1 – 1.5 ay içerisinde düşer. Dikişler düşünceye kadar bölgenin düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Bebeğe su içirilerek ağzın temizlenmesi sağlanabilir. Dikişler üzerinde gıda birikimi önlenerek ağız kokusu ve bakteri üretimi önlenebilir.