Orta kulak iltihabı doğuştan dudak damak yarığı kusuruna sahip çocuklarda görülen evrensel bir sorundur. Kulak zarının orta kısmında sıvı birikmesi sonucu oluşan iltihap, dudak ve damak yarığı öyküsü olan bazı çocuklarda işitme kaybına neden olabilir.
İlginizi Çekebilir:
Damak yarıklı bebeklerde işitme sorunu nasıl çözülür?
6 yaşın altındaki çocuklarda kulak zarının ortasına ventilasyon tüpü ya da kulağın arkasına işitme cihazı yerleştirilir. 6 yaşından sonra işitme kaybı yavaş yavaş azalmaya başlar. 9-18 yaş dönemine gelindiğinde işitme genel olarak normale dönerek dudak damak yarığı olan çocukların ortalama yüzde 10’unda işitme kaybı görülebilir.
İlerleyen yaşlarda iltihaptan kaynaklanan işitme azlığı kaybolsa da risk faktörlerini tespit etmek için kişinin sürekli takip altında olması önerilir. Damak ve dudak yarığına sahip kişiler soğuk algınlığına yakalandıklarında hiç vakit kaybetmeden hekime görünmelidir.
Orta Kulak İltihabı Nedir?
Orta kulak iltihabı tıp dilinde otitis media olarak bilinir. Kulak zarının arkasında yer alır. İnsan seslerinin duyulmasını sağlayan küçük kemiklerin titreştiği odacığın iltihaplanması durumudur. Orta kulak bölümünde iltihaplanmadan kaynaklı kızarıklık ve şişme görülür.
Orta kulak enfeksiyonu genellikle bebeklerde ve çocuklarda daha yaygın görülen bir durumdur. Her dört çocuktan birinin 10 yaşında gelinceye kadar en az bir kez iltihap geçirdiği bilinir. Bebeklerde 6-15 aylık dönemde orta kulak iltihabı sık görülür.
Yetişkinlerde enfeksiyon bazı durumlarda çok rahatsız edici olmaz. Ancak 3 günden fazla sürede kulakta şişlik, kızarıklık, ağrı ve yutkunmada zorluk yaratıyorsa mutlaka doktora başvurmak gerekir. Orta kulak enfeksiyonu soğuk algınlığı sırasında orta kulakta mukus birikmesiyle oluşur.
Östaki borusu küçük çocuklarda yetişkinler kadar gelişmemiş olduğundan çocuklar iltihaptan daha fazla etkilenir. Tüm bunlara ek olarak damak yarığı kusuru ile doğan bir bebekte ya da çocukta orta kulak enfeksiyonuna çok fazla rastlanır. Enfeksiyon antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlarla önlenebilir. Fakat çok nadir bir şekilde enfeksiyondan kaynaklı olarak kulak zarında delik ya da menenjit gelişebilir.
Orta Kulak İltihabı Nedenleri Nelerdir?
Orta kulak iltihabı bakteri ve virüsler nedeniyle ortaya çıkar. Enfeksiyon, genel olarak nazal septumlarda, boğazda ve östaki borusunda şişmeye sebep olan grip ve nezle gibi soğuk algınlıklarından dolayı gerçekleşir. Bebeklerde yarık dudak problemi kaslarda ve kemiklerde farklılıklar oluşturduğundan östaki borusundaki sıvı tam olarak boşalamayabilir. Bu nedenle orta kulak enfeksiyonu sıklıkla yaşanır. Orta kulakta iltihap oluşmasının diğer fizyolojik nedenleri de şu şekilde sıralanır:
-
Virüsler ve bakteriler nedeniyle östaki borusunun tıkanması
-
Geniz eti şişmesi
-
Östaki tüplerinin tam olarak işlevini yerine getirememesi
-
Sıvının orta kulakta kalması
-
Bebeklerde yarık damak problemi
-
Kronik ve sürekli tekrarlayan bir bakterinin varlığı
-
Östaki tüplerinin boyutu ve şeklinin küçük olması
-
Beslenme şekli(yatarak biberonla beslenen bebekler emzirilen bebeklere oranla daha fazla enfeksiyona yakalanır)
-
Mevsimler faktörler
-
Kulak temizliğinin yanlış yapılması
-
Kötü hava koşulları
Orta Kulak İltihabı İle Dudak Damak Yarığı İlişkisi
Orta kulak iltihabı soğuk algınlığı sırasında gelişen bakteri ve enfeksiyonların orta kulakta birikmesi sonucu meydana gelir. Ancak bazı doğum kusurları orta kulak enfeksiyonu için risk faktörleri arasındadır. Bu doğum kusurlarından biri de dudak yarığı olarak bilinir. Yarık dudaklı olarak doğmuş çocukların kas ve kemik gelişimleri orta kulak enfeksiyonuna zemin hazırlar.
Ayrıca yarık damaklı çocuklarda da kulak içinde enfeksiyon gelişme oranı diğer çocuklara göre daha fazladır. Östaki borusunun yakınlarında yutma eylemine yardımcı olan yumuşak bir kas yer alır. Dudak damak açıklığı olan çocukların kas ve kemik yapısı bu kasın işlevini tam olarak yerine getirmesini engeller. Sonuç olarak orta kulak basıncı düşer ve lokal salgılar kulakta sürekli birikerek orta kulak enfeksiyonuna yol açar.
Orta kulak enfeksiyonu 2 yaşına gelmiş dudak damak yarığı olan çocuklarda daha az görülmeye başlar. 6 yaşından sonraki süreçte iltihap görülme oranı önemli ölçüde azalır. Genellikle dudak damak yarığı olan çocuklarda kalıcı orta kulak enfeksiyonu riski çok yüksektir. Bazı kişilerde sürekli olarak ventilasyon tüpleri yer alır. Bunun birincil hedefi zayıflayan işitme duyusunu artırmaktır.
Sonuç olarak dudak damak yarığı olan bireylere sürekli olarak kulak muayenesi yaptırmaları tavsiye edilir. Eğer enfeksiyon fark edilmezse işitme kaybının görülmesi olasıdır. Bu nedenle böyle bir probleme sahip olan kişilerin doktor kontrolü altında olması gerekir.
İnstagram hesabımızı takip etmek için buraya tıklayın.