Dudak damak yarıkları yenidoğanlarda en çok karşılaşılan durumlar arasında yer almaktadır. Her 600 – 1000 bebekten birisinde dudak ve/veya damak yarıkları ile karşılaşılır. Dudak damak yarıklarının tedavisi çok yönlü ele alınmalıdır ancak tedavinin ilk aşamasında cerrahi müdahale gerekliliktir.
Cerrahi sonrasında dudak ve/veya damak yarıklarının takibi devam eder. Oluşabilecek komplikasyonlara, dudak ve/veya damak yarıklarının neden olabildiği beslenme ve konuşma bozukluklarına, gelişimsel sorunlara karşı ek tedavi seçeneklerinin gündeme gelmesi söz konusudur.
Dudak Yarıkları Ne Zaman Ameliyat Edilir?
Dudak ve/veya damak yarıklarının ameliyatı için izlenen prosedürde öncelikli olarak dudak yarıklarının ameliyatı yapılır. Sonrasında varsa damak yarıklarının operasyonu gündeme gelir. Sadece damak yarığı olan durumlarda ise dudak yarığı operasyonu yapılmayacak olsa bile doğru zamanlamanın beklenmesi gerekir.
Dudak yarığı olan bebeklerde operasyon için bebeğin en az 10 haftalık olması beklenir.
Bu dönemde bebeğin gelişimi takip edilir. 10 haftalık ya da ilk 3 aylık dönem bebeğin bağışıklık sisteminin gelişmesi, akciğer gelişiminin operasyon için uygun seviyeye gelmesi açısından büyük öneme sahiptir. Eğer 10. hafta itibarıyla bebeğin operasyon için uygunluğuna karar verilirse operasyon hemen gerçekleştirilir.
Damak Yarıkları Ne Zaman Ameliyat Edilir?
Damak yarığı olan bebeklerde operasyon için bebeğin 6 – 7 aylık olması beklenir. Bu süre dudak yarığı operasyonundan bağımsızdır. Yani bebekte sadece damak yarığı varsa da operasyon için 6 – 7 aylık olması beklenir, dudak yarığı varsa da bu süre değişmez.
Bebeklerin konuşmaya başlama süreçlerinin 9 – 12 aylık dönemde başladığı göz önünde bulundurulduğunda bebeğin damak anatomisinin konuşmaya uygun hale getirilmesi için 6 -7 aylık dönemde operasyon yapılması oldukça önemlidir.
Dudak Damak Yarıklarında Ek Tedaviler Nelerdir?
Dudak damak yarıklarının tedavisinin bir süreç olduğu unutulmamalıdır. İlk ameliyatlar beslenme, konuşma ve gelişim bozukluklarına müdahale amaçlı yapılır ve tedavi sürecinin temelini oluşturmaktadır. Sonrasında ise komplikasyonlara bağlı olarak tedaviler farklılaşabilir.
Kozmetik sorunların giderilmesi için ek operasyonlar, konuşma terapisi gibi tedavilere ihtiyaç duyulabilir. Dudak damak yarıklı bebeklerin kapsamlı tedavi sürecinde dişlerin çıkışına ve konumuna bağlı olarak ortodonti tedavisi de gündeme gelebilir.