Yarık dudak bebeklerde 8. ve 12. haftalarda oluşan beslenme zorluğuna yol açan ve görsel anlamda da kötü bir görünüme sahip olan rahatsızlıktır. Tek taraflı yarım dudak yarığı, tek taraflı tam dudak yarığı, iki taraflı ve yarım dudak yarığı, bir tarafı tam, bir tarafı yarım dudak yarığı, iki tarafı da tam dudak yarığı ve orta hat dudak yarığı şekillerinde oluşabilir.
Bebek anne karnındayken ultrason ile tespit edilebilen, gebeliğin 8. ila 12. Haftaları arasında oluşur. Dudak yarığı ameliyatı bazen bebek doğar doğmaz yapılabilirken, uygun olan gelişime de önem verilerek 2. veya 6. ayda yapılmasıdır.
Yetişkinlerde Yarık Dudak
Anne karnında oluştuğu için doğuştan görülen bir anomali olduğundan, yetişkin yaşa gelinmeden ameliyatların planlanması gerekir. Bu durum hem erken yaşta normalleşme sağlayarak özgüven ve sosyalleşme konusunda avantaj sağlarken, hem de ameliyat sayı ve başarı oranını da artırmaktadır. Ancak yetişkin olunduktan sonra da operasyonlar başarı ile gerçekleşerek gerekli iyileşme sağlanabilmektedir.Burada dikkat edilmesi gereken tedaviye konuşma bozukluğu terapisinin de eklenmesi gerekliliğidir.
Yetişkinlerde Yarık Dudak
Tedavi Yöntemleri
Bugün operasyonlarda artık kazanılan yüksek tecrübe ve teknoloji ile başarı oranı gittikçe yükselmiştir. Dudak yarıkları 3-4 aylıkken, en geç ise 1 yaşa kadar kapatılmalıdır. Tanı ve tedavi sürecinin plastik cerrahın hemen görebileceği, beslenme uzmanlarının ve süreçte yer alacak diğer uzmanlara da sahip tam donanımlı hastanelerde gerçekleştirilmesi büyük önem arz etmektedir.
Cerrahi Operasyon
Ortalama olarak 20 yaşına dek sürer ve tedavi süreci boyunca hasta 5-6 operasyon geçirebilmektedir. Bunun nedeni ise erken yaşta yapılan ilk ameliyat sonrası insanın anatomik olarak gelişiminin sürekli olarak devam etmesi ve o an düzeltilen görüntünün yeniden bozularak tekrar operasyon gerektirmesidir.